Bílý dům popřel zprávy, že by plánoval podpis strategické dohody s Ruskem během kodaňského summitu

16. 12. 2009

KD│ Washington v úterý informoval, že v rámci kodaňských jednání neplánuje podepsat s Ruskem novou dohodu o omezení strategických jaderných zbraní. Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse se nic podobného neplánuje tento týden ani kdekoliv jinde. Bílý dům tak reagoval na nepotvrzené ruské zprávy o tom, že podepsání klíčové dohody je za dveřmi a dojde k němu právě v Kodani, informuje AFP.

"Během této cesty neplánujeme navštívit žádné okolní země," řekl při této příležitosti Gibbs, který zároveň vyjádřil naději v úspěšné pokračování ženevských rozhovorů na toto téma. Americké ministerstvo zahraničí předtím reagovalo na zprávy z Ruska tvrdící, že by dohoda mohla být podepsána v pátek v Kodani, vyjádřením, že dohoda se zdá být "velice blízko".

"Vše co vám mohu říci je, že [vyjednávací] týmy pokračují v tvrdé práci. Dosáhly pokroku," řekl tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Philip Crowley na otázku, zda podpis smlouvy je za dveřmi. Podle zástupce tajemníka pro styk s veřejností je cílem dosáhnout dohody do konce roku.

Ruský diplomatický zdroj v Ženevě AFP řekl, že rozhovory o smlouvě budou pokračovat až do pátku.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009