Matematické modely umožní vyhledávání zdrojů zpráv v online sociálních sítích

11. 12. 2009

KD│ Díky online sociálním sítím se po Internetu šíří zprávy rychlostí blesku - nekontrolovaně a zdánlivě také neuspořádaně. Nicméně podle profesora Anthonyho Bonata z Ryerson's Department of Mathematics je s použitím správného matematického modelu možno určit původce zprávy a sledovat její šíření, informoval server Space War.

Bonato vytváří modely vysvětlující složité vazby mezi online komunitami. Jeho modely se zaměřují na tři oblasti: Sledování pohybu klepů a zpráv, zlepšování cílení reklam na konkrétní skupiny a hledání teroristů. Co se týče posledního úkolu, v současnosti je poměrně složitý, avšak Bonato věří, že po vypracování správných teorémů se jej podaří vyřešit.

Sociální sítě jako Facebook, Twitter a LinkedIn se rychle rozšířily a zahrnují neuvěřitelné množství sociálních interakcí. Vědci mají aktuálně dokonce problém i s vizualizací komunikačních systémů fungujících v těchto sítích.

V tomto typu sociální sítě je těžké definovat, kdo vlastně tvoří komunitu; je třeba studovat strukturu online sítí a její vazby a výsledné modely jsou neustále přeformulovávány.

Bonato koncem roku představí svůj výzkum na Mezinárodní konferenci o matematických a komputačních modelech v Indii.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.12. 2009