George Soros má řešení, jak uhradit náklady globálního oteplování pro rozvojové země

11. 12. 2009

Jedním z velkým problémů kodaňské konference je, jak získat finanční prostředky pro chudé země, které se musejí přizpůsobit globálnímu oteplování, které, jak zdůrazňují, které je už postihuje a je vinou průmyslového Západu. Zatím jim západní země navrhují poskytnout v následujících třech letech 10 miliard dolarů, víc si prý v současné finanční krizi nemohou dovolit.

Chudé země zuří. Poukazují na to, že to nestačí. Jedna rozvojová země konstatovala, že by to stačilo na 2 dolary denně na jednu kávu pro obyvatele rozvojových zemí. Jiná zdůrazňuje, že to není ani dost peněz na zakoupení rakví pro oběti v příští generaci.

Finančník George Soros však navrhuje, že je možno lehce získat na technologické investice proti globálnímu oteplování 150 miliard dolarů a nikoho to nebude stát nic. Jde o takzvaná mimořádná vybírací práva, tzv. "papírové zlato", které poskytl Mezinárodní měnový fond bohatým zemím na podporu jejich měny v době finanční krize. Toto "papírové zlato" ale nebylo použito, protože bohaté země si namísto toho natiskly vlastní peníze. Soros navrhuje, aby byla tato speciální vybírací práva předána chudým zemím, aby tak získaly finanční prostředky na technologické změny proti globálnímu oteplování.

Soros: "Nalezl jsem peníze, které leží v nečinnosti a které by bylo možno pro tento účel zmobilizovat. Je ze dvou zdrojů. Jedním z nich jsou speciální vybírací práva, která byla nedávno vydána. 150 miliard dolarů bylo zpřístupněno zemím, které je nepotřebují. Tato práva je možno zapůjčit ekologickému fondu. Druhým zdrojem je, že Mezinárodní měnový fond má velké rezervy zlata, celková hodnota je 100 miliard dolarů. Tento fond by mohl být použit jako záruka úroků i půjček 150 miliard dolarů.

Rozhovor se Sorosem vysílal ve čtvrtek rozhlas BBC.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.12. 2009