Tamiflu je stále na obzoru jako možný záchranný pás?

10. 12. 2009 / Miloš Dokulil

Zrovna tento týden (9. a 10. 12.) uveřejnily BL celkem dva příspěvky komentující možné omezené účinky Tamiflu při nasazení proti chřipce ZDE ZDE. Na některé nemálo rezervované zahraniční reakce na tento lék jsem se pokusil upozornit již na jaře . Před víc jak čtvrt rokem Světová zdravotnická organizace (WHO) -- v reakci na indický zvyk ládovat do sebe pilulky -- varovala před možnými riziky při "neracionálním použití léků proti prasečí chřipce", čímž by se mohla zcela likvidovat účinnost Tamiflu.

Při té příležitosti WHO také hned upozorňovala na to, že tehdy (k 30. 8.) již ve 12 zemích (včetně lidnaté Číny a ekonomicko-politicky stabilního Singapúru) byly zaznamenány případy, kdy byli lidé onemocnělí chřipkou odolní při nasazení Tamiflu. (Odborná veřejnost samozřejmě dobře ví, že chřipkový virus dokáže mutovat i v průběhu období sledované chřipkové sezóny. Přitom v ČR by ta sezóna měla končit teprve až v předjaří 2010.)

Kupodivu naše média paušálně -- i několikrát týdně -- inzerovala Tamiflu, když byla veřejnost uklidňována před možnou chřipkovou epidemií (zvláště když stále nebyla dosažitelná nová adresně účinná injekční látka). Přitom doprovodně nenásledovalo upozornění, že existují skupiny obyvatelstva, pro něž by mohlo být Tamiflu kontraproduktivní. (Kupodivu pro online nákup tohoto léku v tabletách -- pod hlavičkou AtlanticDrugs -- takové jmenovitě formulované výhrady aspoň v rámcových třech bodech zveřejněny byly. Např. zrovna u dětí pod jeden rok věku nebo u mládeže pod 12 let nebyly dávány záruky účinnosti. Jmenovitě neměli sahat po citovaném léčivu lidé se sníženou funkcí ledvin. Při alergické reakci na lék měl jeho uživatel ihned navštívit lékaře. ZDE

Je jen akademickou otázkou, proč se v našich českých médiích stále (málem celý rok 2009!) odkazovalo paušálně jen na Tamiflu jako na možný potenciálně spásný lék proti případné epidemii, dokud nedorazilo nové nasmlouvané léčivo? (To sice již bylo specializované na prasečí chřipku, ale bez spolehlivých záruk proti možným následkům [které jsou prý zanedbatelné].)

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.12. 2009