Studentské protesty se konaly v několika íránských městech současně

9. 12. 2009

KD│ Pondělní studentské protirežimní protesty byly z několika důvodů pozoruhodné, všímá si na serveru Informed Comment Juan Cole. Shromáždění se konala v Isfahánu, Šírázu, Kermánu, Mašhadu, Tabrízu, Kermanšáhu, Hamedánu a Ilamu, stejně jako v Raštu na pobřeží Kaspického moře.

Další novinkou je, že se protestů v Sanandaji a na dalších místech účastnili íránští Kurdové, proti nimž údajně režim vyslal obrněná vozidla. Vznik polonezávislého Kurdistánu v severním Iráku Teherán znepokojuje a vládnou obavy z kurdského separatismu - zejména z militantního ozbrojeného uskupení PJAK podporovaného USA.

Protestující vykřikovali heslo "Smrt diktátorovi", slovně útočili na nejvyššího duchovního vůdce Chameneího i na prezidenta Ahmadínežáda, které obviňovali ze zničení země. Opoziční lídr a bývalý prezidentský kandidát Musáví prohlásil, že klerikální establishment v očích Íránců ztrácí svou legitimitu kvůli tomu, že pasívně přihlížel podle něj zfalšovaným červnovým prezidentským volbám.

Pondělní protesty, které proběhly ve státní svátek připomínající proamerický puč proti poválečnému Mosadekovu demokratickému režimu, byly od povolebních nepokojů zatím největší. Zasáhli proti nim příslušníci jednotek Basídž na motocyklech a s obušky. Došlo k použití slzného plynu a ke zbití některých protestujících. Zprávy o zabití policií nebyly potvrzeny.

Terčem kritiky se stala také snaha Ahmadínežáda vyhýbat se implementaci ekonomické reformy.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009