Agentura upozornila na špatný stav veřejných financí v USA a Británii:

Po varování Moody's akciové trhy výrazně ztratily

8. 12. 2009

KD│ Evropské a americké akciové trhy v úterý výrazně ztratily poté, co sérii nepříznivých ekonomických zpráv dovršilo varování agentury Moody's Investor Services, že by mohla kvůli stavu veřejných financí brzy přehodnotit investiční rating Spojených států a Velké Británie. Zapůsobilo i varování šéfa Fedu Bernankeho, že USA dosud nemohou najisto počítat se silným hospodářským oživením, a horší než očekávané údaje o německé průmyslové produkci; investoři se po sérii podobných zpráv z Řecka a Dubaje a před blížícím se koncem roku začali obávat rostoucích rizik, informovala AP.

Výstup německé průmyslové produkce v říjnu klesl o 1,8%, zejména v odvětví strojů a automobilů. V Evropě v reakci na poslední zprávy poklesl britský akciový index FTSE 100 o 1,7%, německý DAX o 1,8%, francouzský CAC-40 o 1,4%. Na Wall Street indexy Dow Jones a Standard & Poor's 500 ztratily po 1%. Většinou o něco menší poklesy byly zaznamenány i na jiných místech ve světě.

Hlavním sledovaným ekonomickým údajem v tomto týdnu bude páteční americké zveřejnění souhrnných dat o prodejích spotřebního zboží během listopadu. Ta jsou považována za první indikátor vánočního prodeje. Výdaje amerických domácností jsou pro oživení globální ekonomiky klíčové, protože USA jsou dosud centrem světové spotřeby a výdaje domácností tvoří zhruba 70% tamní poptávky.

Ceny ropy klesaly spolu s akciemi a dostaly se na hodnotu 73,07 za barel. Klesla současně cena zlata i kursy dolaru a eura.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009