Generálmajor žádal Blaira, ať odloží invazi do Iráku

8. 12. 2009

Generálmajor Tim Cross, kterého vyslala r. 2003 britská armáda do Washingtonu, aby se seznámil s plánováním Bushovy vlády na dobu po invazi do Iráku, tam zjistil, že zdroje americké armády pro poválečné plánování byly "zoufale minimalistické", protože Washington předpokládal, že Iráčané přivítají pád Saddáma Husajna a že bude možno začít stahovat jednotky půl roku po invazi. "Plánem bylo, že není žádný plán," svědčil generálmajor Tim Cross při právě probíhajícím londýnském Chilcotově vyšetřování o okolnostech vzniku irácké války. Na schůzce ve Washingtonu naléhal Tim Cross na tehdejšího amerického ministra zahraničí Donalda Rumsfelda, že je zapotřebí vyslat více vojáků, ale jeho názory nebyly v USA vítány.

Po návratu do Londýna Tim Cross naléhal na Tonyho Blaira, ať útok na Irák odloží. Při půlhodinovém rozhovoru s Tonym Blairem dne 18. března 2003, dva dny před útokem na Irák, varoval generálmajor Cross, že v Iráku vznikne chaos, nebude-li vyvinuto úsilí na plánování rekonstrukce země po invazi.

"Hovořili jsme asi třicet minut. Mluvil jsem o situaci co nejotevřeněji. V podstatě jsem zdůraznil, že si nemyslím, že je připraveno poválečné plánování. Řekl jsem mu, že není jasné, čeho bude zapotřebí po vojenské fázi operace, ani kdo to poskytne. I když jsem byl přesvědčen, že vojensky zvítězíme, argumentoval jsem, že bychom neměli válku začínat, dokud nevznikne jasnější poválečný plán."

Generálmajor Cross dodal: "Tony Blair pokývl a neřekl nic konkrétního. Nečekal jsem, že mi pohlédne do očí a řekne: 'To je strašné, tak tu celou věc zrušíme.'"

Generálmajor Cross zdůraznil, že britská vláda musí přijmout svůj podíl viny na selhání příprav na dobu po invazi. "Vím, že se stalo zvykem obviňovat Američany - já to prostě nepřijímám," řekl při Chilcotově vyšetřování.

Dodal také, že 18,5 miliardy dolarů z amerických zdrojů, které měly připlynout do britského vojenského sektoru v Basře na poválečnou rekonstrukci, tam nikdy nedorazily, takže Iráčané dospěli k závěru, že se svržením Saddáma Husajna nic nezměnilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009