Jak konopí ovlivňuje organismus, nelze jednoznačně říci

7. 12. 2009 / Petr Wagner

Protože o věci skutečně něco vím, vezmu to trochu obecně, ale snad stručně.

Kdesi na počátku byla stejně naivně hloupá otázka jako u morfia. Proč má lidský mozek v sobě receptory, které obsazuje jakási sloučenina z máku? Tato naivně hloupá otázka vedla k objevení endogenních opioidů - endorfinů a enkefalinů a posléze k dramatickému pokroku v léčbě bolesti.

Obdobně i s alkoholem byl objeven mozkový receptor pro jeho působení.

U kanabioidů rovněž existovala otázka, proč má člověk receptory na něco, co vzniká v konopí. I zde se našly endogenní kanabioidy, které mají celou řadu efektů mimo jiné například v imunitní odpovědi.

Exogenní látky tak ovlivňují složité vnitřní systémy. Jak a jak pozitivně a jak negativně konkrétně v případě kanabioidů nelze jednoznačně říci.

Jak například víme mnoho o útlumu bolesti, víme, že za války v Londýně nejlépe přežívali lidé v hospodách (premedikovaní), tak máme i podobné informace v oblasti THC. Nicméně jakékoliv jednoznačné závěry jsou problematické.

Ještě jsem se narychlo díval na Medline a skutečně nic, co by se dalo označit jako seriozní studie ať ve smyslu plus nebo minus jakýchkoliv onemocnění není. Jsou empirická data, ale zevšeobecňovat je není snadné. Snad nejvíce známý je pozitivní efekt na imunitu (lupenka) a Alzheimerovu chorobu.

U schizofrenie je situace nesmírně komplikovaná. Mechanismus je prozatím hodně vzdálen poznání a snad by se dalo uvažovat o provokaci latentní nemoci, ale to opravdu nevím. Ostatně kdyby někdo v této věci měl jasná data, má bezpochyby Nobelovu cenu. Podobně se kdysi spekulovalo i LSD.

Nicméně obecně tyto látky ovlivňují něco z endogenních mechanismů organismu, a tak bezpochyby vliv na procesy uvnitř člověka mít budou. Asi někdy negativní, asi někdy pozitivní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009