Německo: Zemřel dlouholetý předseda FDP Otto von Lambsdorff

7. 12. 2009

KD│ Němečtí liberálové smrtí svého bývalého předsedy ztrácejí osobnost, která, pokud to považovala za nutné, byla ochotna se z ideových důvodů postavit proti vlastní straně i koaličnímu partnerovi. Lambsdorff, který ztělesňoval ukázněnost a pocit povinnosti, zemřel v sobotu ve věku 82 let v bonnské nemocnici, informoval ve Spiegel Online Gerd Langguth.

Lambsdorff byl jedním z posledních skutečných německých liberálů, který s okouzlující rétorickou elegancí formuloval liberální chápání státu a hospodářství, apeloval na nezbytnost politiky hospodářského řádu, a který byl nakonec zoufalý i ze situace ve vlastní straně. Jeho vyjádření k současné koaliční smluvě s CDU/CSU se vyznačovala distancí vůči zadlužování země. Lambsdorff býval po Ludwigu Erhardtovi druhým nejvýznamnějším formulátorem hospodářské politiky poválečné Spolkové republiky a nejvýznamnějším liberálním představitelem politiky hospodářského řádu.

I když Lambsdorff v roce 1998 odešel z Bundestagu, dál mluveným i psaným slovem ovlivňoval veřejné dění. Patřil k posledním zástupcům válečné generace, kteří se dosud pravidelně vyjadřují k politickému dění.

Celý článek v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009