EUROHUJERSTVÍ:

ČEZ versus EU

27. 11. 2009

Se zájmem jsem si přečetl článek "Zač vděčíme Evropské unii?" od pana Šebestíka v domnění, že se dozvím něco zajímavého o vyšetřování v ČEZu. Místo toho jsem se dočkal ničím nepodložených domněnek, spekulací a notné dávky eurohujerství, míní Jan Jadrný.

O výhodnosti centralizovaného rozhodování v neprůhledných strukturách EU pro lobbisty nadnárodních firem už psal, tuším, Štěpán Kotrba, tak to zde nebudu zbytečně opakovat. Snad jen podotknu, že místo obíhání vlád všech 27 zemí teď může nadnárodní firma vyslat svého člověka s kufříkem plným peněz pouze do Bruselu, aby prosadil její zájmy na úkor obyvatel. Už teď stovky nesmyslných evropských norem a nařízení drtí drobné podnikatele a upevňují postavení velkých firem, které si mohou dovolit platit desítky odborníků na evropské normy a jejich uplatňování v praxi.

Zač tedy vděčíme Evropské unii?

Za likvidaci hutního průmyslu v bývalém československu pomocí ochranných cel.Hutnictví v Německu bylo díky tomu zachráněno.

Za likvidaci tradičního cukrovarnictví a navazují zemědělské výroby.

Za likvidaci rostlinné výroby. francouzské a španělské více dotované zemědělství tím bylo zachráněno.

Za likvidaci mlékárenství. Rakouské více dotované mlékárenství bylo díky tomu zachráněno.

Textilní a obuvnický průmysl byl zlikvidován v celé Evropě díky neschopnosti EU uvalit clo na dovoz z Číny a jiných asijských zemí.

Česká energetika se díky "deregulaci" pod taktovkou EU dostala z vlastnictví českého státu do vlastnictví akciových společností s většinovým vlastnictvím státu německého (EON,RWE).

Poslední ryze českou energetickou společnosti je ČEZ. Tak si říkám, komu překáží náš výrobce levné elektřiny, kterou vyváží do celé Evropy a úspěšně expanduje na Balkán? Leze snad do zelí Německým, Francouzským nebo Rakouským energetickým gigantům? Nebo nepříjemně konkuruje těžbě uhlí v Německu?

To teprve ukáže čas.

V každém případě si nevzpomínám na žádnou významnou akci EU, která by pro nás měla pozitivní dopad. Co se taky dá čekat od dvourychlostní Evropy, kdy my jsme v tom pomalejším pruhu a sloužíme zakládajícím členům EU jako zdroj laciné pracovní síly a odbytiště jejich nadbytečné produkce.Jakákoliv nezávislost a konkurence z naší strany je nežádoucí. Jsme kolonií západoevropských zemí a ty udělají vše pro to, aby to tak co nejdéle zůstalo. Lisabonská smlouva výrazně posiluje roli velkých zemí na úkor těch menších. Je výmluvné, že celá akce proti ČEZu byla spuštěna brzy po její ratifikaci Českou republikou.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009