Demonstrace za bezplatné vzdělání v Rakousku

10. 11. 2009 / Štěpán Steiger

Rektorát vídenské university odmítl nabídku stávkujících studentů na středeční diskusi s tím, že hodlá hovřit pouze se zástupci všech rakouských vysokoškoláků, sdružených v organizaci OeH (Oesterrechische Hochschuelerschaft).

Vídeňští studenti zatím hledají - a nacházejí - spojence mimo vysoké školy a ve čtvrtek se zúčastní demonstrace odborářů z kovoprůmyslu před budovou Hospodářské komory. Jejich hesla jsou: Více peněz na vyšší mzdy a pro bezplatné vzdělání!

Zřejmě se také budou podílet na demonstraci pedagožek mateřských škol 21. 11.. Pokud jde o politiky, ti zastávají rozdílné názory. Lidovci (ÖVP) jsou proti studentským požadavkům a lidovecký ministr pro vědu Hahn jen trvá na diskusi, kterou chce uspořádat 25. 11. Té by se však zúčastnili nejenom zástupci studentů a vysokých škol, nýbrž i politici a patrně i zástupci hospodářské sféry. Sociální demokraté nezaujímají jasné stanovisko, i když rakouský prezident - sociální demokrat - už minulý čtvrtek vyzýval k diskusi a "odbourávání sociálních bariér".

Jedině Zelení požadují mimořádnou schůzi parlamentu k debatě o problémech vzdělání vůbec. S odvoláním na "stav nouze" se proto schůze musí konat do 8 dnů. Dodejme ještě zprávu o jedné německé "ozvěně": Na univerzitě v Marburgu se studenti rovněž pokusili obsadit aulu, na žádost rektorátu však zasáhla policie, studenty vyhnala a vedení university je nyní hodlá žalovat o náhradu škody.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.11. 2009