Svět je daleko blíž vyčerpání ropy, než oficiální zdroje přiznávají

10. 11. 2009

Svět je daleko blíže vyčerpání ropných zásob, než přiznávají oficiální odhady. Uvádí to pracovník Mezinárodního úřadu pro energii, který tvrdí, že Úřad úmyslně utajuje blížící se nedostatek ropy, aby nedošlo k jejímu panikářskému skupování.

Zmíněný vysoký činitel tvrdí, že Spojené státy hrají už delší dobu podstatnou roli při vyvíjení nátlaku na Mezinárodní úřad pro energii, aby utajoval pokles ropných zdrojů z existujících ropných polí a aby přehnaně zdůrazňoval, že se jistě najdou další ropné zdroje.

Tato obvinění vyvolávají vážné otázky o přesnosti nejnovějšího odhadu Mezinárodního úřadu pro energii ohledně zásob ropy, který má být zveřejněn v úterý.

Zejména kritika zpochybňuje předpověd, uvedenou v loňském Světovém hospodářském výhledu, která má být zopakována i letos, že těžbu ropy bude možné zvýšit z nyenější 83 milionů barelů denně na 105 milionů barelů denně. Kritikové už delší dobu tvrdí, že tato optimistická předpověď se nedá podložit konkrétními důkazy a varují, že svět už je za bodem vrcholu těžby ropy.

"Mnoho odborníků v Mezinárodním úřadu pro energii zastává názor, že udržovat zásoby ropy na úrovní 90 - 95 milionů barelů denně je nemožné, avšak vládnou obavy, že by se na finančních trzích rozšířila panika, kdyby se odhady těžby ropy snížily. A Američané se obávají konce ropné éry, protože by to ohrozilo jejich moc ohledně přístupu k ropným zdrojům."

Jiný vysoký činitel v Mezinárodním úřadu pro energii, který odtamtud nyní odešel, uvádí, že zásadním pravidlem v organizaci je, že "nesmíme rozhněvat Američany", avšak že na světě není dostatečné množství ropy, se už přiznalo. "Už jsme vstoupili do období peak oil. Myslím, že je situace opravdu špatná," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.11. 2009