Nechceme platit vaši krizi: jak společně čelí krizi oboráři a studenti v "konzervativním" Rakousku

9. 11. 2009

Zaměstnavatelé požadují v kolektivních smlouvách na příští rok "mínusové navýšení mezd" (Minuserhöhung). Rakouský odborový svaz ÖGB Tirol a odborové organizace kovoprůmyslu organizují pod koordinací Asociace pracujících DIDF odpor a "prosazení požadavků na lepší a sociálně spravedlivější budoucnost" pod heslem "Nechceme platit vaši krizi". Odboráři i studenti požadují "spravedlivé platy, jistotu pracovního místa, volný přístup ke vzdělání a udržitelné podmínky pro studium ". Jde například o demonstrace po celém Rakousku, také jako vyjádření solidarity stávkujícím studentům. Jedna z těch větších je ohlášena na tuto středu 11. 11. od 17 hodin do Innsbrucku.

Vládnoucí jsou živi z našich rozbrojů

V éře neoliberalismu jsou studenti štváni proti těm, kdo jsou závislí na mzdách, a naopak. Propaguje se absolutní podřízenost všech oblastí života mechanismům trhu. Zatímco dnes musí studenti bojovat za své "základní právo", totiž vzdělání, musí jiní bojovat za své "základní právo", totiž sociální existenci. Svou akcí chceme vyslat signál, že naši společnost vytvářejí manuální i duševní práce, město i venkov, ženy i muži, menšiny i většiny a že hospodářský úspěch společnosti se musí měřit blahobytem všech a nejen ekonomickou silou koncernů a bank.

Vyzýváme všechny studující, aby se s námi solidarizovali a spolu s námi demonstrovali za jinou budoucnost. To by mělo být znamením i pro další spolkové země, že máme stejné cíle a že spojení studentských protestů s bojem pracujících v odborech a zaměstnaneckých organizacích je nevyhnutelné, pokud chceme čelit panujícímu trendu bezmoci a odcizení, ztrátě solidarity v neoliberalismu.

Ve středu postavíme první most solidarity a solidárně podáme studentům ruce.

Kdy, když ne teď?

Práci, vzdělání, budoucnost. Hned a společně.

Z němčiny přeložil Mirek Prokeš

Ve středu se zemští odboráři a studenti společně sejdou na nádvoří Asociace průmyslu v Innsbrucku, kde tyrolský zemský odborový sekretář GMTN Robert Koschin vydá jasné prohlášení, týkající se nulových nároků na navýšení mezd . Poté se průvod vydá k obchodní komoře, kde promluví předseda tyrolské zemské odborové organziace Gewerkschaft Metall-Textil-Nahrung Norbert Klotz o zhoubné úloze komory v probíhajících jednáních tripartity. Závěr pochodu se bude konat na návoří university, kde předseda tyrolské centrály Rakouského odborového svazu Gerhard Schneider a zástupci studentů zveřejní ještě jednou hlasitě své klíčové požadavky.

podrobnosti v němčině - ZDE

ARBEIT, BILDUNG, ZUKUNFT. JETZT UND GEMEINSAM.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.11. 2009