Merkel, Sarkozy a Zapatero kritizovali Camerona za dopis Klausovi

31. 10. 2009

Vedoucí představitelé tří nejmocnějších států v Evropě ostře kritizovali na summitu EU Davida Camerona, šéfa britské Konzervativní strany, za pokus Konzervativní strany zlikvidoval Lisabonskou smlouvu.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel a José Luiz Rodríguez Zapatero v soukromí ostře napadli šéfa britských konzervativců za to, že poslal rukou psaný dopis českému prezidentu Václavu Klausovi, který odmítá Lisabonskou smlouvu podepsat. Cameronův dopis se považuje za pokus ovlivnit Českou republiku, která je jedinou zemí, jež Lisabonskou smlouvu dosud nepodepsala, uvádí deník Guardian.

Cameron prý v dopise Klausovi požadoval, aby Klaus zdržel ratifikaci Lisabonské smlouvy až do doby, než budou o ní britští konzervativci po příštích všeobecných volbách schopni uspořádat v Británii referendum.

Sarkozy na summitu řekl Gordonu Brownovi, že ho Cameronův dopis rozzuřil. Francie ho považuje za pokus zlikvidoval Lisabonskou smlouvu.

Stejné názory zastávají Merkelová a Zapatero.

Britská Konzervativní strana však v současnosti plánuje vzdát se své kampaně za referendum o Lisabonské smlouvě, protože se očekává, že český prezident smlouvu konečně podepíše. Namísto toho budou britští konzervativci usilovat o britskou výjimkou se sociálních a zaměstnaneckých práv Lisabonské smlouvy.

Gordon Brown v pátek na summitu EU ostře kritizoval přístup britských konzervativců k Evopské unii, zejména to, že britští konzervativci opustili hlavní konzervativní poslanecký klub v EU a přidali se k jinému klubu, jehož součástí jsou většinou jen okrajové strany tvrdé pravice z východní Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009