Propuštěný vědecký poradce britské vlády pro drogy kritizuje Gordona Browna

31. 10. 2009

Oficiální hlavní vědecký poradce britské vlády pro problém narkotik se vyjádřil, že marihuana a ecstasy jsou daleko méně nebezpečné a způsobují daleko méně úmrtí než kouření tabáku a alkoholismus. Britská vláda ho proto donutila rezignovat na svou neplacenou vědeckou vládní poradenskou funkci. V televizi v pátek profesor Nutt opakoval, že marihuana zosobňuje určité minimální nebezpečí vzniku schizofrenie, ale že je daleko nebezpečnější je kouření tabáku a alkoholismus.

Profesor Nutt nyní obvinil vládu Gordona Browna v médiích, že zpřísňuje zákon proti užívání marihuany z politických důvodů. Varoval, že zřejmě z protestu rezignují i další expertní členové Poradního výboru pro zneužívání drog.

Nutt byl donucen odstoupit poté, co obvinil ministry, že "znehodnocují a zkreslují" vědecké důkazy ohledně nezákonně šířených narkotik. Ti se totiž loni rozhodli reklasifikovat konopí z lehké drogy v kategorii C na středně těžkou drogu v kategorii B, a to navzdory opačnému doporučení Poradního výboru pro zneužívání drog.

Profesor Nutt uvedl v BBC, že se Gordon Brown "rozhodl" zpřísnit klasifikaci konopí navzdory důkazům, že to není nutné. Nutt uvedl, že Gordon Brown je prvním premiérem v historii, který se rozhodl jednat proti doporučením svého vědeckého poradního výboru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009