Odbory nechtějí výjimku z listiny, nevylučují stávku

30. 10. 2009

Odbory se chystají podniknout kroky k tomu, aby Česko v budoucnu nemělo výjimku z Listiny základních práv EU, jíž podmínil svůj podpis Lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. Odboráři chtějí jednat s nynějšími i budoucími poslanci a vládou a přesvědčit je, aby ČR od ustanovení upustila. Nevylučují ani demonstrace či stávku. ČTK to dnes řekl vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a její zastupující místopředseda Vít Samek.

Odborářští právníci tvrdí, že listina nebude Čechy chránit a nebudou se při sporech u evropských soudů moci dovolat svých práv.

"Budeme se ptát všech stran, jak se zachovají. Budeme požadovat jasné slovo a slib voličům, že budou mít stejná práva jako jiní evropští občané," uvedl Samek.

V české legislativě jsou prý jinak než v listině upraveny věci, které se týkají solidarity či zaměstnanosti. Podle Samka to může v budoucnu v případě nadnárodních sporů situaci u soudu zkomplikovat, například když se čeští zaměstnanci dostanou do křížku se zahraničním zaměstnavatelem. Nadnárodní firma jim třeba nebude muset zajistit takové podmínky a příjmy jako v domovském státě.

"Odbory podniknou vše pro to, aby k jejímu podpisu (k podpisu výjimky) nedošlo," řekl Samek. Podle něj jsou odboráři připraveni zorganizovat i protestní akce. Nevyloučil ani stávku.

Celý článek: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009