'Nekrvavý puč' v Hondurasu: Co jste v televizi neviděli

30. 10. 2009

KD│ Přijel jsem do Hondurasu týden poté, co návrat svrženého prezidenta Manuela Zelayi zahájil jeho dlouhodobou vnitřní emigraci na brazilském velvyslanectví. Se štábem pořadu Fault Lines anglického vysílání al-Džazíry jsem rovnou z letiště šel na pohřeb. O týden později, během poslední noci natáčení, jsme se zúčastnili dalšího pohřbu. První mrtvou byla čtyřiadvacetiletá žena, druhým zemřelým padesátiletý učitel, oba aktivní odpůrci pučistů. Podle jejich rodin oba zahynuli právě proto, napsal Avi Lewis, autor dokumentu Fault Lines: 100 Days of Resistance, v listu The Nation.

Pučistický režim v Hondurasu vítězí. Vlažný tlak Obamovy administrativy faktické vládě zjednodušuje cestu k podle všeho předem zfalšovaným volbám, k nimž má dojít již za pouhých pět týdnů. Ať už mezinárodní pozorovatelé volby schválí nebo ne, nová vláda v Hondurasu převezme moc, prohlásí puč za odčiněný a demokracii za obnovenou. Pokud budou dál chybět sankce, jež Washington dosud nebyl ochoten uvalit, status quo převládne: Příznivci puče uniknou bez trestu.

Nepřekvapí, že americká mainstreamová média neinformují o to, co se v Hondurasu doopravdy děje. Faktická vláda a její příznivci investovali nejméně 400 000 dolarů (o nichž víme) do lobbování v obou politických stranách, a podařilo se jim prosadit velmi zkreslenou verzi událostí - novou studenoválečnickou story, v níž Hugo Chávez tahá za drátky loutkového prezidenta Zelayi. Mezitím byl zcela ignorován hlas sociálního hnutí bojujícího za reformu ústavy druhého nejchudšího státu na západní polokouli.

A vraždění pokračuje. V posledních dvou týdnech údajně došlo ke dvěma dalším politickým vraždám, zatímco nečetné zprávy odsud se soustředily pouze na jednání mezi Michelettim a Zelayou, což je povrchní story fungující v režimní strategii za účelem odvedení pozornosti a v hlubším smyslu je prakticky irelevantní.

V Hondurasu lidé umírají, zatímco svět se dívá jinam. Skutečný mezinárodní tlak - zejména ze Spojených států - je jediná síla, která to teď může zastavit. Ale čas se krátí.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.10. 2009