Castrova sestra byla špionkou pro CIA

27. 10. 2009

Juanita Castro, sestra bývalého diktátora na KUbě Fidela Castra přiznala, že v šedesátých letech byla tři roky špionkou pro CIA. Ve svých pamětech píše, že se rozešla s Fidelem a svým druhým bratrem Raulem, nynějším kubánským prezidentem, proto, že vraždili své odpůrce. Castrová, jíž je dnes 76 let, uvádí, že pomáhala varovat a skrývat kubánské disidenty a r. 1964 z Kuby uprchla. Nechala se naverbovat CIA jako špion dva roky poté, co se r. 1959 Castro dostal na Kubě k moci.

Ztratila iluze poté, co Fidel opustil projekt demokratické nacionalistické revoluce a přešel k totalitnímu marxistickému státu jediné strany "prostě jen proto, že se chtěl udržet u moci".

Castrová nemá dojem, že by Fidela zradila. "Já ho nezradila. On zradil mě," píše.

"Zradil nás tisíce, kteří jsme trpěli a bojovali za revoluci, kterou nám nabídl, revoluci, která byla velkomyslná a spravedlivá a měla na Kubu přivést mír a demokracii.

Castrová za svou špionáž pro CIA nedostávala žádné peníze a nepodílela se na žádných násilných akcích proti kubánské vládě.

Pomáhala lidem, pronásledovaným kubánskou tajnou policií a často je schovávala v domě své matky. Uprchla z Kuby rok po smrti své matky a usadila se v Miami, kde do roku 2007 vedla lékárnu. Raul jí pomohl získat vízum na cestu z Kuby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.10. 2009