Jan Fischer ztratil morální právo vystupovat jako premiér této země

23. 10. 2009 / Karel Dolejší

Muž předsedající schůzím ve Strakovce dnes přestal být českým premiérem. Vzhledem k tomu, jak se ke své pozici dostal, nemá už ani to nejmenší právo funkci dále vykonávat. Kdyby měl v těle trošku slušnosti a úcty k názoru spoluobčanů, musel by okamžitě odstoupit. Přirozeně, že to ale neudělá - otázky osobní cti a důvěryhodnosti jsou takřka u všech českých politiků až na úplně posledním místě.

Jan Fischer se stal předsedou úřednické vlády po pádu předchozího kabinetu Mirka Topolánka. Ten byl na jaře opozicí svržen zejména proto, aby nemohl dále prosazovat schvalování dvou smluv o protiraketové obraně, jež přes odpor dvou třetin občanů vyjednal s Bushovou administrativou. Topolánkův kabinet toto strategicky důležité téma do své agendy protlačil podvodem na voličích a neměl tedy nejmenší mandát uzavírat jménem ČR zásadní bezpečnostní dohody s USA ohrožující poválečnou mezinárodní rovnováhu sil v Evropě. Fischer, který nastoupil do Strakovy akademie po pádu Topolánka, má coby hlava udržovací vlády neposvěcené volbami ještě menší mandát přebírat jménem ČR problematické strategické závazky. Nynější situace, v níž Fischer jménem občanů ČR rozdává sliby ohledně účasti země na americkém protiraketovém systému, tedy znamená, že si udržovací premér uzurpoval pravomoci, jichž se mu legitimní cestou nikdy nedostalo.

An English version of this article is in CLICK HERE

Rovnováha sil v Evropě závisí na vzájemném poměru USA a jejich spojenců na jedné a Ruska a jeho spojenců na druhé straně. Původní Bushův projekt budování evropské protiraketové obrany vyvolával zásadní námitky Ruské federace. Ta jeho zrušení přivítala, ale podle dalších vyjádření ruské strany nový Obamův projekt "vyvolává více otázek než odpovědí", zejména pokud jde o výrazně vyšší počet bojových lodí a antiraket, které by měly být v příštích letech umístěny nedaleko ruských hranic. Dokud nebude Rusko konkrétně zapojeno do protiraketové obrany Evropy, nelze tedy nový projekt evropské PRO považovat za méně destabilizující než projekt původní, ba spíše naopak. A co více - v poslední fázi by měl nový protiraketový systém získat schopnost ničit mezikontinentální balistické rakety, což potenciálně znamená přímé ohrožení ruského strategického arsenálu, na jehož snížení se mají do konce roku prezidenti Obama a Medveděv dohodnout.

Pokud se Američanům z nějakého důvodu nepodaří předložit Moskvě přijatelnou nabídku zapojení do protiraketové obrany Evropy, bude to s největší pravděpodobností znamenat, že ruský nesouhlas s novou PRO bude pak ventilován mnohem hlasitěji a začne plánování příslušných protiopatření vůči jednostrannému americkému kroku v této oblasti. Pro ČR, jejíž vláda bez mandátu od voličů slibuje spolupráci na novém americkém protiraketovém systému, by to konkrétně znamenalo, že se za podmínek, které Moskva začne vnímat jako ohrožení své jaderné parity s USA, ocitne poměrně vysoko na seznamu možných cílů ruského jaderného úderu.

Jan Fischer nikdy a od nikoho nezískal právo vystavovat tuto zemi podobným rizikům. ČR tedy už zase postrádá legitimní vládu. Ve Strakově akademii ode dneška zasedá skupinka usurpátorů, jež se bez mandátu, z čiré mocenské arogance vůči spoluobčanům, rozhodla poskytnout cizí mocnosti sliby znamenající zapojení do velmi problematického bezpečnostního projektu - sliby, z této jimi dočasně spravované země mohou velmi snadno udělat atomový terč.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009