Rusko požaduje zavedení licencí na výrobu Kalašnikovů

23. 10. 2009

KD│ Rusko, které je jedním z hlavních trhů s pirátskými hudebními nosiči, filmy a počítačovými programy, má nicméně jeden produkt vyráběný bez licence po celém světě: Automat (útočnou pušku) Kalašnikov. Šéf firmy Rosoboronexport prodávající tuto zbraň, Anatolij Isajkin, ale prohlašuje, že jeho země nyní podnikne kroky na ochranu svých patentových práv, informovala Gazeta Wyborcza (z Polska, kde se Kalašnikovy vyráběly či nyní již bez licence vyrábějí jako Kbk AK, Tantal wz. 88, Beryl wz. 96).

Výroba Kalašnikovů bez licence probíhá u několika desítek výrobců. Během 60. let, kdy začala sériová produkce, se zbraň stala nejrozšířenějším modelem na světě a bylo jí vyrobeno kolem 100 milionů kusů - ale asi jen v polovině případů šlo o originály.

Výroba za hranicemi Ruska způsobuje finanční ztráty, kvůli nízké jakosti ničí značku a podkopává prestiž země, tvrdí Isajkin. Kvalitu kopií prý vůbec nelze srovnávat s Kalašnikovy vyrobenými v Rusku.

Podle Isajkina Rosoboronexport pracuje na projektech smluv s jinými státy, které by chránily patentová práva na Kalašnikovy, ale i jiné typy ruské výzbroje. Výrobce, tj. uralská zbrojovka Ižmaš, za současného stavu údajně ročně přichází o 400-500 milionů dolarů. Licencovaná výroba probíhá nyní pouze ve Venezuele.

Největší problém ovšem představují levné bezlicenční čínské kopie (prodávané v ceně pouhých 55 dolarů za kus - KD); polský list vyjadřuje pochybnosti nad tím, zda se Rusku podaří domoci se svých práv i v této zemi známé bezskrupulózním kopírováním zahraničních vojenských technologií.

Celý článek v polštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009