Budou volby na Ukrajině obratem k lepšímu?

23. 10. 2009 / Karel Klimša

Na Ukrajině začala v úterý 20. října kampaň k prezidentským volbám, které proběhnou 17. ledna. Atmosféra mezi lidmi je dusná a skličující, mezi politiky ostře konfrontační. Ukrajinci mají pocit, že se už dlouho nic nedaří, a bojí se budoucnosti. Bojí se, aby nebylo ještě hůř. Euforie z dob tzv. oranžové revoluce, kdy se v zemi prosadila prozápadní a antiruská orientace, plná slibů o skutečné demokracii a rychlém hospodářském růstu, je ta tam. Naděje odvál čas a zůstala jen hořká realita. Rostou ceny všeho, roste nezaměstnanost, ekonomika za letošní rok poklesne o zhruba 15 procent, ukrajinská hrivna od loňského léta ztratila polovinu své hodnoty a ve společnosti jen těžko najdete něco, co funguje, jak má. A k tomu všemu doslova všeobmímající korupce.

Z dřívějších hrdinů oranžové revoluce, prezidenta V. Juščenka a premiérky J. Tymošenkové, se stali zapřisáhlí nepřátelé. Lidé se obávají, zda ještě zítra či za měsíc budou dostávat výplaty a penze, zda bude fungovat veřejná doprava, bude teplo v bytech, zda bude plyn a bude se svítit.

Takový je obraz Ukrajiny na sklonku roku 2009. Život se stále více stává každodenní bojem o důstojné přežití. Žádný div, že Ukrajinců kvapem ubývá. Od rozpadu Sovětského svazu počet obyvatel poklesl z 52 na 46 milionů. Každou hodinu zemře 84 lidí a jen 52 se jich narodí. Mnohé bída a nezaměstnanost vyhání pryč ze země. Aby země vymírala, nebylo třeba ani hladomoru, ani války. Stačily dvě desetiletí nového režimu. Ukrajina se rozkmotřila se svým nejbližším a největším sousedem a začala hledat štěstí jinde. "Juščenkova moc se po oranžové revoluci v roce 2004 začala chovat k Rusku jako opilý chuligán v nočním autobuse. A Ukrajinci, jako vyděšení pasažéři, to jen trpně pozorovali a doma pak tu hrůzu popisují známým", napsaly v komentáři noviny Segodňa. A právě o poměr k Rusku půjde v prezidentských volbách především. Jinak obsahové otázky půjdou stranou. Velkým ukrajinským stranám a některým prezidentským kandidátům radí američtí experti a ti vyznávají ostře konfrontační kampaň. Nejde o to, kdo je lepší, kdo má lepší program pro lidi, lepší recepty na to, jak řešit dopady hospodářské krize i chyby těch, co vládnou. Je třeba dokázat, že ten druhý je ještě horší, ještě větší darebák, má na krku ještě více a ještě větších afér. A tak výjimkou bude kandidát spojené levice, předseda KS Ukrajiny Petro Symonenko, který ve čtvrtek 22.října podal žádost o registraci, podporovanou vedle KPU i stranou Spravedlnost, Svazem levicových sil a Sociálně-demokratickou stranou (sjednocenou). A snad ještě někdo další.

Podle aktuálních průzkumů mají největší šance na postup do 2. kola prezidentských voleb předseda Strany regionů a expremiér Viktor Janukovyč a premiérka, šéfka BJUT Julia Tymošenková. Ředitel Centra sociálních a marketingových výzkumů SOCIS Alexandr Stegnij říká: "Volební kampaň má dva jasné favority, Janukovyče a Tymošenkovou. Dá se téměř vyloučit, že by se závěrečný souboj o úřad prezidenta odehrál mezi někým jiným". Janukovyč má největší podporu na průmyslovém a rusky mluvícím východě a jihu země, Tymošenková může spoléhat na západ Ukrajiny, Kyjev a centrální oblasti. Janukovyč v průzkumu dlouhodobě s převahou vede, podle SOCIS by získal 28,7 % a také u dalších agentur se jeho preference pohybují v rozmezí 22-30 %. Julii Tymošenkové dává SOCIS 19 procent a ostatní agentury její zisky vidí mezi 15-20 procenty. Třetí místo v průzkumech zaujímá 35letý Arsenij Jacenjuk, lídr "Fronty změn", bývalý ministr zahraničí a expředseda parlamentu. Jeho preference se pohybují okolo 8 až 11 %. Dalšími pak jsou předseda KPU Petro Symonenko -- 3 až 6 procent, předseda Verchovnoj rady a lídr Národní strany Vladimír Litvin -- 2 až 5 %, prezident Viktor Juščenko -- 2% až 4 % a bankéř Serhej Tihipko, lídr nacionalistické "Svobody" Oleg Tjahnibok, exministr obrany a představitel "Občanského postoje" Anatolij Gricenko anebo majitel známé kyjevské advokátní kanceláře Oleg Rjabokon, kterým agentury přisuzují preference od 1 do 2 procent. Ředitel FOM -- Ukrajina Alexandr Buchalov k průzkumům dodává, že poslední měsíce vykazují tendenci k růstu u V. Janukovyče a J. Tymošenkové, a stagnaci či mírný pokles u A. Jacenjuka, jenž je považován za člověka, kterého si vybral Západ jako náhradu za zkompromitovaného a nepopulárního V. Juščenka.

Od rozpadu SSSR a vyhlášení nezávislosti, jak říkají sami Ukrajinci, prošla jejich země dvěma etapami vývoje -- špatnou, do tzv. oranžové revoluce v roce 2004, a ještě horší po ní až do dneška. Zda prezidentské volby počátkem roku 2010 budou počátkem nové, lepší etapy, na to si budou muset odpovědět Ukrajinci sami.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009