Projekt státního zdravotnictví v USA má znovu podporu veřejnosti

21. 10. 2009

Z nového průzkumu deníku Washington Post a televize ABC News vyplývá, že podpora pro projekt státního zdravotnictví americké vlády, které by konkurovalo zdravotnictví soukromému, opět od léta stoupla a nyní ho podporuje jasná většina americké veřejnosti.

Američané zůstávají ostře nejednotni ohledně plánů na reformu zdravotnictví. Odráží to stranickopolitické boje, které v této věci v USA zuří už dlouhé měsíce. Avšak podstatná většina americké veřejnosti podporuje dvě klíčové a kontroverzní zásady: státní zdravotní systém a nový zákon, podle něhož by byli všichni Američané povinni mít zdravotní pojištění.

Avšak podpora Baracka Obamy ohledně reformy zdravotnictví klesá mezi poslanci Demokratické strany, zatímco stoupá u nezávislých a u starších občanů. Mezi Demokraty poklesla podpora toho, jak Obama řeší problém zdravotnictví, od poloviny září o 15 procentních bodů.

57 procent Američanů nyní podporuje vznik státního zdravotnictví, zatímco 40 procent Američanů ho odmítá. Podpora pro státní zdravotnictví stoupla od poloviny srpna 2009, kdy ho podporovala jen mizivá většina 52 procent. (V červnu 2009 projekt státního zdravotnictví podporovalo 62 procent Američanů.)

56 procent Američanů podporuje zákon, který by učinil povinností, aby všichni Američané měli zdravotní pojištění. Tento počet stoupá na 71 procent, pokud vláda poskytne chudším Američanům dotace na zakoupení zdravotního pojištění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2009