POZNÁMKA NA OKRAJ:

Sociální podpora dětí před soudem, neboli Peníze ano, ale kolik, jak a komu?

21. 10. 2009 / Uwe Ladwig

Chudoba je osudem mnoha lidí v takzvaných 'bohatých' společnostech. A naštěstí pro postižené chudobou existuje v některých zemích systém sociálních podpor, v jehož rámci společnost vyplácí chudým peníze na základní každodenní spotřebu. Tohle je ovšem také případ Německa, kde teď má ale Spolkový ústavní soud rozhodnout o výšce státní sociální podpory pro děti z chudých rodin. Není to ovšem jednoduchý problém -- a o tom něco v téhle poznámce...

Z diskuse o posuzování pokusu o vyvolání předčasných parlamentních voleb v České republice víme, že ústavní soudy nemají jen provomoc, ale někdy také povinnost rozhodnout. Pravomocí a povinností německého Spolkového ústavního soudu je nyní rozhodnout o výšce státní sociální podpory pro děti z chudých rodin. Tento s napětím očekávaný rozsudek soudu by se však mohl stát problematickým případem zásahu do sféry odpovědnosti politiků, neboť je přece známo, že chudoba je něco relativního, a že někteří chudí lidé v bohatých zemích si mohou dopřát to, o čem by jinde jako chudí mohli jen snít. Rozhodnutí o výšce a formě podpory by podle mého z tohoto důvodu mělo zůstat úkolem politiků -- a na soudu je jen kontrola a formální posuzování politického a tím také právního rozhodování vlády.

Zajímavé na tom je, že s tou v zásadě nejen potěšitelnou, ale ze společenských důvodů nutnou podporou dětí z chudých rodin jsou spojeny dvě otázky, na něž by politikové měli odpovědět. Nejde jen o to, kolik peněz by společnost měla na jedno či několik dětí vynaložit, ale také jak a kdo by měl tyto prostředky dostat. Má se například podpora jednou měsíčně a najednou vyplatit rodičům, nebo se z ní mají platit také nepřímo přes školu školní obědy, učební pomůcky a sportovní dresy? Žádat o takové rozhodnutí soudce ústavního soudu, to by ale podle mého bylo nevhodné. Ale co Vy, myslíte, že by to mělo být jejich úkolem?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2009