Britští soudci zmařili pokus britské a americké vlády potlačit informace o mučení vězňů

16. 10. 2009

Britský Nejvyšší soud nařídil zveřejnění americké zprávy o mučení vězňů, kterou má k dispozici britská vláda. Konstatoval, že pokus britského ministra zahraničí ji potlačit ohrozil zákonnost.

David Miliband, britský ministr zahraničí, jednal způsobem, který poškodil zákonnost v Británii, když se pokusil potlačit důkazy o tom, co britská vláda věděla o protizákonném zacházení s Binyamem Mohamedem z Británie, který byl zadržován v tajné věznici v Pákistánu. Rozhodl tak britský Nejvyšší soud.

Ve zdrcujícím rozsudku dva vysocí soudci absolutně odmítli tvrzení britského ministra vnitra, že zveřejnění těchto důkazů by poškodilo bezpečnost státu a ohrozilo sdílení životně důležitých výzvědných informací se Spojenými státy.

Soudci nařídili zveřejnění shrnutí toho, co CIA sdělila Británii - je to sedm odstavců - o Mohammedovi, než byl tajně vyslýchán činitelem MI5 v roce 2002.

Potlačování informací o porušování zákonů oficiálními činiteli, které v žádném případě nemohou ohrozit bezpečnost státu, ohrožuje zákonnost," rozhodli soudci Thomas a Llloyd Jones. "Základním kamenem demokracie je prosazovat zákonnost, nikoliv ji podřizovat politice."

Inkriminovaný dokument bude zveřejněn teprve po odvolání k tomuto rozsudku. Avšak soudci dali jasně najevo ve svém zdrcujícím rozsudku svůj hněv nad postoji Milibanda, MI5 i MI6.

Je zapotřebí vysvětlení, uvedli soudci, ohledně toho, "co britská vláda vlastně věděla o tom, o čem se tvrdí, že to bylo kruté, nelidské a ponižující zacházení či mučení, zejména to, co věděl svědek B, než vyslýchal Mohameda v Pákistánu."

Je naprosto ve "věci veřejného zájmu" publikovat to, co chtěl Miliband potlačit, uvedli soudci. V onom sedmiodstavcovém shrnutí se nehovoří vůbec o ničem, co by mělo třeba i vzdáleně cokoli společného s "tajnými výzvědnými informacemi".

Soudci také ostře kritizovali způsob, jímž se Miliband a jeho právníci pokusili přesvědčit Obamovu vládu, aby potlačila materiál z CIA. Právníci zastupující Mohameda a britské sdělovací prostředky poukázali na to, že Obama sám zahájil vyšetřování praktik CIA a zveřejnil podrobnosti jejich vyšetřovacích technik.

Nakonec musel Miliband spoléhat na dopis od CIA adresovaný MI6, v němž se tvrdilo, že zveřejnění dokumentu poškodí bezpečnostní zájmy USA i Británie.

Soudci zdůraznili, že tomu nevěří. "Je absolutně ve veřejném zájmu, aby tento dokument byl publikován," uvedli.

POdrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009