Neustálý růst - proč ne?

16. 10. 2009

Dovolil bych si nesouhlasit s článkem pana Čiháka, píše David Šafránek.. Ohledně neustálého ekonomického růstu bych rád podotknul, že se netýká jenom zefektivňování produkce ať už hamburgerů nebo oblečení, ale v posledních dvou dekádách zejména exponenciálního růstu informačních technologií a možností komunikace. Další doménou je třeba výzkum nových materiálů, který třeba ve stavebnictví vede k mnohem větší pracovní efektivitě nebo minimalizaci energetické náročnosti. Energie, její výroba, skladování a efektivní využití můžou být s přehledem tahounem ekonomického růstu dalších dekád.

Vzhledem k tomu, že například v IT zastávají vůdčí roli prakticky jenom Spojené státy, je scestné psát, že by neměli co nabídnout. Operační systémy a spousta dalšího software včetně internetových vyhledávačů nebo trhu s online reklamou, špičkové procesory atd. jsou stále doménou USA. Je spíše na místě si přiznat, že na tomto poli nemají sobě rovného a protiváhou jim není ani Evropa.

To, že se již zvládnuté technologie přesouvají někam do třetího světa nebo do Asie, může znamenat i to, že pro ekonomiku USA nejsou druhořadé technologie zajímavé a lidi potřebuje ekonomika prostě někde jinde. Dnes je například obtížné být špičkovým výrobcem aut, protože je dělá každý. Ale kolik zemí dokáže USA konkurovat v leteckém průmyslu? Roli USA bych proto do budoucna vůbec nepodceňoval. Potenciál, který v tato země má, není zatím nikde jinde na světě.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009