Rusko znovu zabraňuje výzkumu Stalinových zločinů

16. 10. 2009

Ruský historik, který zkoumal osud Němců, vězněných v Sovětském svazu za druhé světové války, byl zatčen ruskými úřady. Jde zřejmě o další jejich pokus potlačovat výzkum stalinské éry, píše deník Guardian.

Michaila Supruna zatkla ruská policie, prohledala jeho byt a zkonfiskovala jeho celý osobní archiv. Suprun byl nyní obviněn z porušování zákona o soukromí občanů. Může být odsouzen až na čtyři roky do vězení. Suprun zkoumal osud Němců, deportovaných do ruských táborů v arktické zóně. Je profesorem historie na Pomorské univerzitě v Archangelsku a zjišťoval osud německých vojáků, zajatých Rudou armádou, i osud rusky mluvících etnických Němců, mnoho z nichž pocházelo z jižního Ruska. Všechny nechal Stalin deportovat do táborů v Archangelsku.

"Chtěl jsem napsat dvě knihy. Potřebuju další dva až tři roky, než je budu moci dokončit," sdělil Suprun deníku Guardian. Charakterizoval své zatčení jako "absurdní" a uvedl, že podepsal místním úřadům příslib, že o svém případu nebude dále hovořit.

Avšak jeho zatčení vyvolalo rozhořčení v Německu a mezi čelnými historiky. Kreml se nyní pokouší rehabilitovat Stalina a zlikvidovat nezávislý historický výzkum. Politický útlak za sovětské éry a oběti Stalinova gulagu jsou nyní zakázanými tématy.

Suprunův projekt probíhal ve spolupráci s německým Červeným křížem. Ten se dosud snaží zjistit osud tisíců Němců, deportovaných během války do Sovětského svazu jako váleční zajatci. Mnoho z nich se nevrátilo.

Ruská rozvědka FSB zatkla také činitele policie, který poskytl Suprunovi materiál z místního archivu ministerstva vnitra. Jeho součástí byl seznam 40 000 německých obětí gulagu z let 1945 - 1956, které byly deportovány do archangelského regionu. Dokumentace uvádí, do kterých táborů byli ti Němci posláni a zda přežili. Policista byl obviněn ze zneužití svých pravomocí.

Koncem druhé světové války bylo v sovětských koncentračních táborech 11 milionů Němců. Více než milion jich zahynulo. Ruští váleční zajatci dopadli ještě hůř. Z 5,7 milionů ruských vojáků, zajatých v Německu, jich zahynuly 3,3 miliony - více než polovina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009