1973: Bilak se s Cikánama bavit nebude...

16. 10. 2009 / Pavel Pečínka

Kromě ředitelky romského muzea Jany Horváthové promluvila k asi 40 zájemcům 8. října na zahájení výstavy o Svazu Cikánů-Romů (SCR) řada pamětníků. Krom jiných také Ignác Zima. Vzpomínal i na závěrečné jednání v roce 1973, kde padlo rozhodnutí SCR zrušit.

"Přišli jsme na ÚV KSČ, kde jsme se měli kvůli rozpuštění Svazu setkat s Biľakem. Sekretářka nám řekla - ale soudruzi, on vás nepřijme, má jednání. Pak jsem se dozvěděl, že on prý se s Cikánama bavit nebude. Byli jsme posláni na Městský výbor KSČ. My na to, že ne, že jsme Ústřední výbor cikánské organizace, tak že chceme jednat s obdobným orgánem KSČ," vyprávěl Zima. Nakonec byli posláni za Paškem: "Soudruhu Pašku, řekni mně důvody, proč nás chcete rušit, ptali jsme se. Potřebujeme vědět, co konkrétně. Sváděli to na to, že prý v Nevodromu, našem hospodářském zařízení, nejsou lidi zvladatelní. Bartoloměj Daniel pak na závěr řekl: Soudruzi -- nemohl říct pánové -- my jsme zaseli sémě, a to sémě zase vzklíčí".

Spoluautoři výstavy, Milada Závodská, Michal Schuster, Anna Juránková aj., ji uspořádali ve stylu "retro". Setkáme se na ní tudíž s dobovým tiskem i předměty, vybavením kanceláří a domácím interiérem ze 60. a 70. let. MRK vydalo k tématu publikaci historika Petra Lhotky Svaz Cikánů-Romů 1969-73. Jde o dosud nejpodrobnější materiál k SCR. Není patetický, ale faktografický, nevyhýbá se slabinám SCR, jako bylo hospodaření Nevodromu apod., nechybí obrazová příloha.

Vychází v Romano hangos 18-2009

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009