Vyplatí Goldman Sachs každému svému zaměstnanci prémii 700 000 dolarů?

16. 10. 2009

Finančnická firma Goldman Sachs chce vyplatit obrovské prémie 31 000 svým zaměstnancům. Vydělala totiž letos zisky ve výši 3,19 miliard dolarů. Její zisky, které dosahovaly v tříměsíčním období do září 2009 35 milionů dolarů denně, byly třikrát vyšší než její zisky za stejné období v roce 2008.

Goldman Sachs dodržuje praxi, v jejímž rámci rozděluje téměř polovinu svých příjmů mezi zaměstnance. Pro letošní rok si vytvořila fond pro zaměstnanecké prémie ve výši 16,7 miliard dolarů. Pokud nedojde v posledním čtvrtletí k náhlému poklesu jejích příjmů, znamená to, že by vyplatila ke konci roku každému zaměstnanci prémie ve výši 700 000 dolarů - což by vyvolalo obrovské protesty v politických kruzích i na veřejnosti. V Británii pracuje pro firmu Goldman Sachs 5500 zaměstnanců, většinou v londýnské ulici Fleet Street.

Firma Goldman Sachs oznámila, že umisťuje 200 milionů dolarů do charitativní nadace, která bude podporovat vzdělávací iniciativy po celém světě. Hlavní finanční ředitel firmy Goldman Sachs David Viniar akceptoval argument, že vyplácení vysokých prémií by veřejnost i politikové považovali v nynější situaci za provokativní.

"Velmi dobře si uvědomujeme, co se ve světě děje, ale musíme se zachovat férově vůči našim zaměstnancům, kteří během této krize pracovali obdivuhodně dobře," řekl Viniar. Dodal, že firma Goldman Sachs čelí ostré konkurenci, když se snaží získat talentované zaměstnance, a proto je ochotna jim vyplácet garantované prémie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.10. 2009