Energetická krize odložena? "Svět zachrání nové zdroje plynu"

14. 10. 2009

Amerika nepřijde o bohatství v důsledku dovozu energií. Nadvláda Ruska nad Evropou prostřednictvím plynu skončí. Británie zřejmě nebude trpět nedostatkem energie v polovině desátých let.

Světová konference o plynu, která se minulý týden konala v Buenos Aires, byla jednou z oněch akcí, které otřásají tím, v co jsme doposud věřili, píše v deníku Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard. Pokrok v technologiích, které dokáží získávat plyn ze dna moří, vytvořených živičnými břidlicemi a metanem se dramaticky zrychlil. Změnilo to globální energetickou rovnováhu rychleji, než to kdokoliv očekával.

Generální ředitel ropné firmy British Petroleum konstatoval, že prokazatelně existující rezervy zemního plynu po celém světě vzrostly na 1,2 biliony barelů ropného ekvivalentu. To poskytne světu energie na 60 let - a ty rezervy přitom rychle rostou.

"Na plynových polích v severní Americe došlo k revoluci. Odhady rezerv rychle stoupají, protože technologie odemyká nekonvenční zdroje," řekl Hayward.

Rune Bjornson z norské firmy StatioilHydro uvedl, že těžitelné rezervy jsou daleko větší, než se předpokládalo ještě před třemi lety a možná uspokojí globální poptávku po plynu na celé generace. Plyn je podle něho energetickým zdrojem budoucnosti.

Spojené státy stojí v čele této revoluce. Těžba plynu novými metodami v Pennsylvánii a v Texasu už vedla k tomu, že mohly Spojené státy snížit dovoz zkapalněného zemního plynuá z Trinidadu a Kataru téměř na nulu. To vedlo k poklesu některých cen plynu, dodávaného plynovody, až o padesát procent.

Americké ministerstvo energetiky očekává, že plyn z živičných břidlic uspokojí do dvaceti let, ne-lidříve, polovinu americké poptávky po zemním plynu. Projekty se rozjíždějí ve východní Francii a v Polsku. Zkoumání území probíhá v Austrálii, v Indii a v Číně.

Ruský Gazprom zřejmě přestane být velkým zdrojem finančních prostředků, které financovaly posilování Ruska jako supervelmoci. Rozpočet Ruska může skončit v deficitu.

Spojené státy možná dosáhnou kombinací plynu, větrné a solární energie a přechodem na elektrické automobily téměř úplně energetické soběstačnosti.

Pokud nebude mít Amerika finanční energetický deficit, je možné, že se její běžný účet vrátí do plusu. To by bylo na úkor ostatních zemí, zejména Japonska, Německa a do jisté míry Číny.

Získávání plynu z živičných břidlic není zrovna ekologické. Miliony litrů vodu smíšené s pískem a s kyselinou sírovou a jedovatými chemikáliemi se pod tlakem vrhá proti kamenům. Má se to odehrávat pod mořským dnem, ale k nehodám dochází často.

Nejsem dostatečně velkým odborníkem na tuto problematiku, abych dokázal určit, zda firmy BP a Statoil své nadšení nepřehánějí. Píšu o tom proto, že jejich tvrzení jsou tak pozoruhodná, že není vyloučeno, že budeme muset přepsat učebnice geostrategie pro příští půlstoletí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.10. 2009