K čemu jsou dobré konference?

14. 10. 2009 / Marie Haisová

Český skepticismus má proti konání konferencí mnoho námitek, počínaje kritizováním nákladů a konče negativním hodnocením akademického teoretizování. Pro konání mezinárodních setkání hovoří příležitost potkat zajímavé lidi, vyslechnout názory, které z médií běžně nezaznívají, dopřát si luxus reflexe sebe i světa.

V neděli skončila v Praze několikadenní mezinárodní konference žen na téma "Moudrost v akci", v pondělí se začala řešit "Demokracie a svoboda v multipolárním světě" na Fóru 2000. Jelikož největším tématem české společnosti bývá politika, tak z mnoha myšlenek a nápadů, které zazněly, předám dva inspirativní.

Na konferenci žen vystoupila norská delegátka s příspěvkem na téma účasti žen v politice a ve správních radách společností. I přesto, že Norsko má image spravedlivé společnosti, tak tam byly ve správních radách koncem devadesátých let všeho všudy dvě ženy. Pět let poté vzrostl jejich počet na dvojnásobek, což bylo kvitováno s povděkem, nicméně stávajícím tempem by na rovný podíl žen ve správních radách čekali sto let. Stal se však zázrak v podobě osvíceného politika -- muže, který si vzal téma rovného zastoupení žen ve strategických strukturách za své volební téma, prosadil uplatňování kvót a během jednoho volebního období se podařilo prosadit ve správních radách 45 % žen. Zní to jako pohádka, ale šlo o příklad dobré praxe, které na této konferenci sdílelo kolem pěti set účastnic z celého světa.

Podrobnosti ZDE

Co se týče obecného řešení politické situace a voleb, tak v úvodním referátu jednoho z delegátů Fóra 2000 zazněla vzpomínka na starověké Athény, kde se údajně politická reprezentace losovala. Tato zmínka nás v přestávce na kávu dovedla k úvaze, že by bylo vtipné, kdyby se losoval počet politických představitelů a představitelek mezi veškerou dospělou a svéprávnou populací; počet zastoupení různých profesí, pohlaví, věkových kategorií a vzdělání by byl dán počtem pravděpodobnosti. Bylo by zde jisté mystérium tajemnosti a nahodilosti, které by přineslo do nudného boje o moc a pozice zajímavý prvek. Během aktivního života by mohl být kdokoliv z nás překvapen tím, že na něj padl los a ponese po další volební období zodpovědnost za osudy ostatních. To by byla motivace aktivního života, co?

Podrobnosti z konference ZDE

Před léty jsem obhajovala ve veřejné diskusi potřebu setkávání, diskuse a dialogu na všech možných úrovních, tedy i konferenčních. Dochází ke sdílení různých, často protichůdných názorů, které si žádají toleranci a porozumění jiným přístupům a kulturám.

To, že zazní spousta myšlenek, které zůstanou často jen v záznamu či na papíře, je fakt, se kterým se nedá mnoho dělat. Od myšlenky k činu je dlouhá cesta, ne každá myšlenka se ujme, nicméně je dobré vědět a znát, což zprostředkovávají slova, byť různé úrovně.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.10. 2009