Tonyho Blaira charakterizoval otec mrtvého vojáka jako "válečného zločince"

9. 10. 2009

V Londýně se v pátek konala za přítomnosti čelných současných i bývalých politiků vzpomínková pobožnost na mrtvé z Iráku. Účastnil se jí i bývalý britský premiér Tony Blair, který byl konfrontován s nepříjemnými důsledky svého rozhodnutí napadnout Irák, když otec jednoho ze 178 britských vojáků, usmrcených v Iráku, odmítl Blairovi podat ruku a odsoudil ho jako "válečného zločince".

Peter Brierley, jehož syn Shaun Brierely byl usmrcen sotva týden po začátku invaze do Iráku r. 2003, veřejně urazil bývalého premiéra na recepci po pobožnosti. Blair mu chtěl podat ruku a Brierley mu řekl: "Vám ruku nepodám, vy na ni máte krev."

Později se Brierley vyjádřil: "Podle mého názoru je Tony Blair válečný zločinec. Nesnesu být s ním ve stejné místnosti. Podle mého názoru má na rukou krev mého syna a všech dalších mužů a žen, kteří tam zemřeli.

Předtím při pobožnosti hovořil Rowan Williams, arcibiskup canterburský, důrazně ve svatopavelské katedrále v Londýně o "chybách" těch, kdo zosnovali tento konflikt, včetně "politiků", kteří si neuvědomili, co všechno bude stát tato válka.

"Mnoho lidí z mé generace a mladších jsme vyrostli s pochybnostmi, že kdy budeme zase svědky přímého mezinárodního vojenského konfliktu, při němž se bude bojovat existující armádou s konvenčními zbraněmi," řekl Williams. "Začali jsme zapomínat realitu toho, co to stojí. A když se takový konflikt objevil na horizontě, mezi politiky a komentátory byli i takoví lidé, kteří byli schopni o něm hovořit, aniž by řádně vzali v úvahu jeho cenu, náklady spravelnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.10. 2009