Dolar má být zlikvidován jako mezinárodní měna

7. 10. 2009

Arabské státy kolem Perského zálivu plánují - spolu s Čínou, Ruskem, Japonskem a Francií - ukončit užívání dolaru pro prodej a nákup ropy. Namísto toho chtějí používat košík různých měn, včetně japonského jenu a čínského yuanu, euro, zlato a novou jednotnou měnu, která se plánuje proi členské státy Rady pro spolupráci států kolem Perského zálivu, včetně Saúdské Arábie, Abú Dhabí, Kuvajtu a Kataru.

Tajná jednání ministrů financí a guvernérů ústředních bank se už konala v Rusku, v Číně, v Japonsku a v Brazílii. Cílem připravovaného projektu je, aby se cena ropy na světovém trhu již neuváděla v dolarech. Ke změně má dojít v roce 2018, píše Robert Fisk v deníku Independent.

Tyto plány, které potvrdily jak státy v Perském zálivu, tak čínské bankovní kruhy v Hongkongu, zřejmě vysvětlují nedávný náhlý vzrůst ceny zlata, ale také to znamená, že dolarové trhy budou opuštěny.

Američané, kteří vědí, že k těmto jednáním došlo - i když neznají podrobnosti - se chystají k boji proti tomuto "mezinárodnímu spiknutí", jejíž součástí budou dosud loajální spojenci USA Japonsko a arabské státy kolem Perského zálivu.

Sun Bigan, bývalý mimořádný velvyslanec Číny na Blízkém východě, varoval, že existuje riziko prohloubení rozporů mezi Čínou a Spojenými státy ohledně vlivu na ropu na Blízkém východě. "Bilaterální spory a konflikty jsou nevyhnutelné," řekl časopisu Asia and Africa Review. "Nemůžeme snížit bdělost vůči nepřátelství na Středním Východě kvůli energetickým zájmům a bezpečnosti."

To zní jako nebezpečná předpověď budoucí hospodářské války mezi Spojenými státy a Čínou o ropu na Středním Východě - čímž by se znovu staly konflikty v této oblasti bojištěm o nadvládu supervelmocí. Čína postupně používá více ropy než USA, protože její hospodářský růst není tak energeticky efektivní jako ve Spojených státech.

Přechodnou měnou pro nákup a prodej ropy bude zřejmě zlato. Jde o obrovské částky. Abú Dhabí, Saúdská Arábie, Kuvajt a Katar dohromady vlastní podle odhadů 2,1 bilionu dolarových rezerv.

Úpadek americké hospodářské moci v souvislosti se současnou globální recesí přiznal nepřímo prezident Světové banky Robert Zoellick: "Důsledkem této krize bude možná uznání změněných mocensko-ekonomických vztahů," řekl Zoellick v Istanbulu před nynějším zasedáním MMF a Světové banky. Ale nejnovější diskuse se státy kolem Perského zálivu vyvolala obrovská moc Číny. Určitou roli hrál i minulý hněv producentů i spotřebitelů ropy, že má Amerika obrovskou moc zasahovat do mezinárodního finančního systému.

Spolu s Indií projevila zájem o odchod od dolaru i Indie. Nejvíce nový projekt podporuje právě Čína, už proto, že její objem obchodu s Středním Východem je obrovský.

Čína dováží 60 procent své ropy, většinou ze Středního Východu a z Ruska. Čína vlastní těžební koncese pro Irák - které byly až do letoška Spojenými státy blokovány - a od roku 2008 má Čína dohodu v hodnotě 8 miliard dolarů na rozvoj rafinerií a zdrojů plynu v Íránu. Čína má ropné dohody v Súdánu (kde nahradila Spojené státy) a vyjednává o ropných koncesích s Libyí.

Čína nyní vyváží do všech zemí Středního Východu nejméně 10 procent tamního dovozu: automobily, zbraňové systémy, potraviny, oděvy, panenky.

Číňané si myslí, že Amerika přesvědčila Británii, aby nepřijala euro a aby se tím zabránilo brzkému odchodu mezinárodního obchodu od dolaru. Ale čínské bankovní zdroje nyní poukazují na to, že jednání už zašla příliš daleko na to, aby bylo možno je zastavit. Britové podle nich budou muset přejít na euro. Nebudou mít jinou možnost, dolar nebudou moci používat.

Írán oznámil minulý měsíc, že jeho rezervy zahraniční měny budou od nynějška v euro a nikoliv v dolarech. Bankéři ovšem vědí, co se přihodilo poslednímu těžaři ropy na Středním Východě, který se rozhodl prodávat ropu za eura a ne za dolary. Několik měsíců poté, co toto Saddám Husajn oznámil, napadli Američané a Britové Irák.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.10. 2009