Osud Lisabonské smlouvy závisí na českém prezidentovi

5. 10. 2009

KD│ Po irském schválení smlouvy zaměřené na posílení Evropské unie a vznik evropského prezidenta lídři bloku prohlásili, že začnou pracovat na odstranění poslední zbývající překážky, která stojí v cestě takzvané Lisabonské smlouvě - odmítání českého prezidenta Václava Klause smlouvu podepsat, napsal pro Wall Street Journal Charles Forelle.

Pro lídry EU, kteří o posílení Unie usilují už téměř celou dekádu, bylo páteční irské referendum velikou záchranou. Doufají, že rozsah vítězství jim pomůže přimět Klause, který je oddaným euroskeptikem odmítajícím podepsat českou ratifikaci smlouvy, aby ustoupil. Švédský premiér Fredrik Reinfeldt a předseda Evropské komise José Manuel Barroso o víkendu prohlásili, že se ve středu setkají s českým premiérem, aby podpořili tlak vyvíjený na Klause. Švédsko, které Unii právě předsedá, vyšle do Prahy také ministra pro evropské záležitosti.

Klausovi spojenci minulý týden podali u českého Ústavního soudu stížnost, podle níž je smlouva neslučitelná s českým právním řádem, ve snaze získat čas. Soud, který minulý rok podobnou stížnost odmítl, oznámil, že rozhodne do konce měsíce - ale může se také rozhodnout, že pro formulaci nálezu potřebuje více času.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009