Kontroverze ohledně "odporných" východoevropských spojenců britské Konzervativní strany

3. 10. 2009

Dva prominentní východoevropští spojenci britských konzervativců, kteří se octli v ohnisku ostré kontroverze ohledně jejich styků s extremní pravicí, se budou v nadcházejícím týdnu účastnit výročního sjezdu britských konzervativců v Manchesteru.

Britský labouristický ministr zahraničí David Miliband obvinil Michaela Kaminského, pravicového polského šéfa konzervativního klubu v Evropském parlamentu, že má antisemitskou a neonacistickou minulost. Také poukázal na to, že pravicová lotyšská strana Za vlast a svobodu, v jejímž čele stojí Roberts Zile oslavovala Hitlerovu Waffen-SS.

Čelné židovské osobnosti v Británii odsoudili pozvání obou mužů a charakterizovali lotyšskou politickou stranu jako "odpornou". Oba delegáti se mají účsatnit debaty o budoucnosti Evropské unie. Oba důrazně popírají Milibandova obvinění.

David Cameron před časem kontroverzně nařídil své Konzervativní straně, aby odešla z klubu Evropské lidové strany a vytvořila nový euroskeptický klub "Evropští konzervativci a reformisté", jehož členy jsou většinou pravicové strany z východní Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009