Logický zkrat:

Potíž je, že nejde o "lobby výrobců kondomů"

2. 10. 2009 / Jan Čulík

Dokážu pochopit, že člověk, žijící v dnešní České republice, má pocit, že všechno na světě je zkorumpováno, a tedy jestliže lékaři a vědci, případně společnost BBC poukazují na to, že je široce prokázáno, že užívání kondomů je nejúčinnějším bojem proti chorobě AIDS, musí to být "zase jen nějaká manipulace, jistě zorganizovaná jen nějakou mocnou firmou".

Potíž je, že svět takto nefunguje. Svět mimo Českou republiku (a Rusko!) prostě není světem navzájem provázaných vazeb mezi korupčníky. Skutečnost, že Světová zdravotnická organizace doporučuje užívání kondomů jako nejúčinnějšího prostředku boje proti AIDS a že o tom informuje společnost BBC, neznamená, že tyto obě organizace jsou zaprodané nějaké firmě vyrábějící kondomy. Soukromé firmy jsou sice mnohdy mocné, ale komunistickou totalitu se jim zatím nepodařilo vytvořit.

Neměli bychom dělat tyto logické zkraty, když o nich nemáme důkazy.

Poznámka KD: Samozřejmě nepředpokládám, že britská veřejnoprávní BBC je podplacena výrobci kondomů, jen vidím, že se funkčně opravdu chová jako lobby výrobců kondomů. Zjednodušuje totiž poměrně komplexní problém šíření AIDS v Africe do jedné jediné problematické floskule, čímž ze všeho nejvíce dělá reklamu právě výrobcům kondomů, aniž by tím výrazně prospěla ohroženým Afričanům, které - jak vysvětluje Štefan Švec - za současných poměrů ani kondomy nezachrání. Je ostuda veřejnoprávní instituce, pokud si nedokáže uvědomit, jakou jednostrannou reklamní funkci (bez zahrnutí místního kulturního kontextu v samotné Africe) ve skutečnosti plní, místo aby v širší perspektivě zvážila všechna pro a proti působení izolovaných prvků západní kultury na africké společnosti za posledních řekněme padesát let. To co BBC předvádí je logický zkrat až bulvárního charakteru. To je tak vše, co lze k tématu dodat.

Pozn. JČ: Myslím, že jde do jisté míry o nedorozumění, způsobené tím, že zmíněný pořad Panorama Sex and the Holy City o postoji katolické církve vůči chorobě AIDS a ženám obecně, především v třetím světě, kde má v mnoha zemích církev obrovskou moc nikdo v ČR neviděl. Katolická církev totiž skutečně v Africe uspořádala pálení kondomů a skutečně její vysocí hodnostáři tvrdí, že latex kondomů je propustný. To, že s těmito nesmysly BBC vysoké hodnostáře katolické církve BBC konfrontovala, neznamená, že BBC podporuje užívání kondomů jako bezvýhradné a jediné nápravy proti nemoci AIDS. Je mi líto, ale BBC právem poukazuje na absurdní, protivědecký postoj katolické církve, který v Africe i jinde v třetím světě způsobuje úmrtí mnoha lidí. Ve zmíněném pořadu televize BBC o tom svědčili i četní pracovníci různých zdravotnických a humanitárních organizací. Nebyl tam žádný marketingový manažer firmy vyrábějící kondomy.

Ten pořad, velmi rozumně, podle mého názoru, kritizuje ideologii, která zbytečně a tupě ničí životy. Myslel bych, že zrovna čeští a slovenští čtenáři, se svou zkušeností s komunismem, by tomuto postoji mohli rozumět. V transkriptu se například dočtete, že katolická církev v Nikaragui zabránila provedení potratu o osmileté dívky, která byla znásilněna.

Odkaz na kompletní text v angličtině pořadu Panorama v televizi BBC "Sex and the Holy City" ZDE. Posuďte sami.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009