Rusko hledá cesty, jak zvýšit energetickou účinnost hospodářství

2. 10. 2009

KD│ Páteří úsilí o zajištění energetické bezpečnosti monopolizované ruské ekonomiky formou zvyšování energetické účinnosti, které ve středu osobně odstartoval prezident Medveděv, nemají být trh a konkurence, ale PR a vliv silových struktur. Zaostávání země v oblasti energetické účinnosti chce prezident překonat dosažením "tektonického zlomu v oblasti poznání" a rychlejší realizací inovačních projektů. Státem vynucovaná kritéria energetické efektivity přitom mají formulovat bezpečnostní orgány a silové struktury, informuje Nězavisimaja gazeta.

Starším ročníkům nynější boj za energetickou efektivitu připomíná sovětské časy, kdy moc také usilovala o dosažení ekonomického cíle administrativními metodami. Pamětníci si mohou vzpomenout například na prakticky nulový efekt opatření z roku 1986, které mělo zlepšit využití surovin, palivově energetických a dalších materiálních zdrojů. Analogické dokumenty vznikaly v komunistické straně již od poloviny 70. let.

Vicepremiér Sergej Ivanov ve středu v rozhovoru pro TV Věsti otevřeně hovořil o chybějících stimulech k úsporám. Polovina tepla určeného k vytápění domácností se ztratí po cestě, kvůli nekvalitním rozvodům. Ve Skandinávii a Finsku, které se nacházejí v obdobných klimatických podmínkách, jsou ztráty třikrát menší. Podle Ivanova se po tři roky všude hovoří o energetické účinnosti, ale efekt je zatím pramalý.

Prezident i vicepremiér si slibují změnu od zavedení materiálních stimulů typu tarifní regulace, která zohlední větší energetickou účinnost formou nižších plateb. Nicméně, podotýká Nězavisimaja gazeta, zkušenosti ukazují, že v monopolizované ekonomice nefungují ani kladné, ani záporné stimuly tohoto druhu. Gazprom či jakýkoliv jiný monopol prostě započtou jakýkoliv tarif do nákladů a stavební firmy raději zlobbují politiky, než by měnily technologii. A stejných postupů může použít jakákoliv soukromá či státní společnost adaptovaná na monopolizovanou ekonomiku.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.10. 2009