Internet posiluje cenzuru

1. 10. 2009

Romanopisec a autor knih pro děti Philip Pullman je nositelem množství nejrůznějších cen a držitelem několika čestných profesur. Tento týden zaznamenal další poctu: jeho knihy jsou na druhém místě v žebříčku deseti nejzakazovanějších titulů ve Spojených státech.

Pullmanova fantastická trilogie Dark Materials se podle nové statistiky, kterou tento týden vydala American Library Association, dostala na špičku seznamu zakazovaných knih. Jde o případy, kdy se pokusili jednotlivci či organizace přimět knihovny a školy v různých částech Spojených států, aby určité knihy byly odstraněny z dosahu čtenářů.

Statistika American Library Association zaznamenává 513 případů, kdy se knihy staly terčem pokusů o cenzuru. V 74 případech byly knihy úspěšně zakázány. Pullmanova trilogie je často napadaným dílem, částečně, domnívá se American Library Association, v důsledku organizované kampaně, kterou zahájila Katolická liga proti filmové verzi knihy The Golden Compass.

Několik škol v Americe dostalo žádosti od rodičů, aby byla tato kniha odstraněna ze školní knihovny. Jedním z důvodů v jedné stížnosti bylo, že hlavní postava pije víno a jí mák. Jiná škola knihu zakázala v důsledku jejího "protikřesťanského poslání".

Pullman sdělil listu Guardian, že je pro něho velkou poctou, že je vysoko na žebříčku 10 zakazovaných knih. Dodal ovšem: "Je to samozřejmě znepokojující, když se někdo snaží diktovat druhým lidem, co by měli či neměli číst. Moc organizovaného náboženství je v USA velmi silná a ještě sílí v důsledku internetu."

Za posledních osm let byly zaznamenány 4000 pokusů zakazovat v USA knihy, ale American Library Association zastává názor, že ty údaje jsou hrubě podhodnocené. Všechny případy pokusů o cenzuru jsou totiž zaznamenávány dobrovolně a mnoho případů zůstává nezaznamenáno, protože knihovníkům se vyhrožuje propuštěním, pokud o pokusu o cenzuru nějaké knihy informují dál. Většina pokusů o cenzuru pochází od znepokojených rodičů anebo členů náboženských organizací, kteří chtějí znepřístupnit určité knihy dětem. Největší útoky přicházejí proti knihám s explicitním sexuálním obsahem anebo nadávkami.

American Library Association zaznamenává v posledních letech rostoucí nesnášenlivost vůči homosexualitě. Sarah Palinová se pokusila jako primátorka města Wasilla na Aljašce odstranit z městské knihovny knihu Daddy's Roommate, příběh o homosexuálním otci.

Tři nejzakazovanější knihy z r. 2008 obsahují homosexuální či lesbické postavy; jedna z nich je příběhem homosexuálních tučňáků v newyorské zoo. Zakazovány jsou také knihy, v nichž se vyskytuje čarodějnictví. Matt Latimer, autor veřejných projevů George Bushe, prozradil tento týden ve své knize o životě v Bílém domě, že George Bush odmítl udělit J. K. Rowlingové prezidentskou medaili svobody (jakou dostal například Václav Havel), protože její knihy "podporují čarodějnictví".

Knihy o Harry Potterovi jsou zakazovány v USA už od konce devadesátých let. V Georgii se snaží stále jedna křesťanská misionářka o to, aby byly odstraněny ze všech škol.

V minulosti se často stávaly v USA terčem cenzurních zásahů knihy, které dnes patří do klasického kánonu americké literatury, například Saligerovo Kdo chytá v žitě, Steinbeckovo O myších a lidech a román The Colour Purple od Alice Walkerové. Levice často chce zakazovat Twainovy Příběhy Huckleberryho Finna, protože Twain používá výrazu "negr".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009