O roli katolické církve v Africe

1. 10. 2009 / Jan Čulík

Dostali jsme na silně čtený článek Tanyi Goldové z Guardianu o kontroverzních aspektech postojů papeže Josepha Ratzingera asi tři protestní dopisy od věřících, že "zbytečně znevažujeme" papežovu pověst.

Musím k tomu s politováním dodat, že zejména postoj katolické církve vůči nemoci AIDS a kondomům je už řadu let mezinárodní skandál a je chyba, že s tím není papež konfrontován, kamkoliv přijde. Oslavovat ho jako "svatého muže", je neuvěřitelné pokrytectví, když nesmyslně ideologická politika jeho církve vede k úmrtí milionů lidí. Jaký je rozdíl mezi umisťováním lidí do komunistických koncentráků za stalinismu z ideologických důvodů a způsobováním šíření nemoci AIDS v Africe ze stejně ideologických důvodů, když tam katolická církev zakazuje svým věřícím používat kondomy?

V Britských listech jsme se tomuto tématu věnovali mnohokrát; upozorňujeme zejména na přepis rozhovorů z investigativního pořadu televize BBC, který přinášíme níže.

PS: Čtenářka, která bohužel neuvedla zpáteční adresu, vyčítá Britským listům, proč si nemůže přečíst "tři dopisy", kritizující "protipapežský" článek Tanyi Goldové z Guardianu. Mohu ji odpovědět tedy pouze veřejně: Britské listy se přidržují zásady, že nemohou vydávat věcně nesprávné informace, to bychom mátli veřejnost. Nemůžeme tedy publikovat texty, tvrdící, že kondomy nechrání před chorobou AIDS, když je to v přímém rozporu s lékařskými fakty. Dále, snažíme se publikovat texty, které obsahují racionální analýzu. Bez ohledu na politický názor pisatele neustále vracím autorům příspěvky, které neobsahují racionální argumentaci. Zastávám-li nějaký názor, musím být schopen ho zdůvodnit. Psaní typu: "O těchto věcech nic nevím, ale papeže podporuju a má pravdu" nemá smysl publikovat. Tak se o těch věcech informujte a pošlete nám dobře vyargumentovaný protinázor. Ten rádi zveřejníme, ať bude jakkoliv ostrý vůči jakémukoliv názoru, který jsme zveřejnili dosud. Ale jeho podstatou musí být racionální argumentace. Nesmí vycházet z nepravdivých informací. Těmi máme na mysli tvrzení, o nichž je okamžitě věcně zjistitelné, že se nezakládají na pravdě. Děkujeme.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009