Amerika se vzdává kontroly nad internetem

1. 10. 2009

Po stížnostech, že Spojené státy dominují internetu, oznámil Washington, že se vzdá do určité míry rozhodování o tom, jak internet funguje, a ¨dovolí cizím vládám více rozhodování o budoucnosti systému.

Icann - oficiální organizace, která kontroluje rozvoj internetu udělováním adres, jako jsou .com, .net a .org, uvedla ve středu, že rozvázala svou dohodu s americkou vládou. Z této organizace, která zatím měla sídlo v Kalifornii, se tak stává mezinárodní instituce s větším zastoupením firem a států z celého světa.

Řízení organizcae Ican převzal v červenci Rod Beckstrom, který uvedl, že existují legitimní obavy, že si některé země začínají vytvářet samostatné vlastní internety ve snaze vyhnout se americké kontrole. "Toto je proto velmi důležité rozhodnutí, protože bere vítr z plachet našim odpůrcům."

Dodal, že změny budou velmi výrazné poté, co se sloučí s nadcházejícími plány dovolit uživatelům internetu používat adresy, které nebudou jen v latince. Mnoho zemí lobbuje pro tuto změnu už celou řadu let, zejména v Číně, ale i evropští činitelé konstatují, že si nemyslí, že je vhodné, aby Amerika měla takový vliv na globální počítačovou síť.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009