EU: Gruzie válkou proti Rusku porušila mezinárodní právo

1. 10. 2009

Rusko-gruzínskou válku loni v srpnu zahájila Gruzie. Byl to čin, který je neslučitelný s mezinárodním právem. To je závěr vyčerpávajícího vyšetřování Evropské unie, které bylo zveřejněno ve středu.

Vyšetřovatelé oznámili, že se jim nepodařilo najít důkazy pro tvrzení Gruzie, že zorganizovala útok, aby zabránila ruské invazi do vzbouřenecké provincie Jižní Osetie.

Ve více než tisícistránkové analýze, obsahující dokumentaci i výpovědi svědků, zpráva však dodává, že Rusko přesunulo námezdní vojáky a polovojenské jednotky do Rusy podporované Jižní Osetie za účelem zjevné přípravy na ozbrojený boj, a to ještě předtím, než gruzínský prezident Michail Saakashvili zahájil vojenskou ofenzívu.

Vyšetřovací tým EU také dospěl k závěru, že jihoosetské nepravidelné jednotky porušovaly válečná pravidla tím, že útočily na gruzínské vesnice a že ruské mírové sbory je "nemohly nebo nechtěly zvládnout".

"Je otázka, zda vojenský útok Gruzie v noci ze 7. na 8. srpna byl ospravedlnitelný podle mezinárodního práva. Nebyl... není možné přijmout, že ostřelování města Cchinvali z mnohonásobných odpalovacích ramp raket typu Grad a těžkou dělostřeleckou palbou uspokojilo požadavek, že bylo nutné a přiměřené." Zpráva také uvádí, že gruzínské útoky na ruské mírové sbory v Jižní Osetii "v první fázi konfliktu" byly neospravedlnitelné.

"Před začátkem gruzínské operace neprobíhal ozbrojený útok Ruska proti Gruzii."

"Gruzínská tvrzení, že před gruzínskou ofenzívou byly v Jižní Osetii přítomny velké počty ruských vojsk nebylo lze dokázat. Také nebylo možno dokázat, že se Rusko připravuje k velkému útoku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009