POZNÁMKA NA OKRAJ:

Past pro maturanty, neboli Co se stalo s nedomyšleným plánem na zkrácení školní docházky?

1. 10. 2009 / Uwe Ladwig

Bohatstvím evropských zemí jsou mladí a dobře kvalifikovaní lidé. A aby se dostali dříve do pracovního poměru než dosud, politikové, specializující se na vzdělání, dostali v Německu "výborný" nápad, že normálně 12 let trvající školní docházka maturantů by se měla zkrátit o jeden rok. O tom, že je to dobrý příklad nedomyšleného návrhu k nevýhodě mladých, něco v téhle poznámce...

Dobře se pamatuji, jak se vzbouřili někteří rodiče, když začali politikové mluvit o zkrácení školní docházky maturantů o rok. Rodiče si stěžovali, že by jejich děti měly problémy, kdyby se měly naučit všechno to, co k takovému školnímu vzdělání patří, že už tak jsou přetěžovány a bylo by to pro ně všechno ještě obtížnější, neměly by už vůbec čas na mimoškolní výchovu a na koníčky. Zničilo by jim to až do konce školní docházky každodenní život. Jiní rodiče zas tolik neprotestovali, protože asi dospěli k závěru, že by bylo dobře, kdyby měli děti vlastní příjmy dříve, než to bývalo.

Byla to situace, která se jako taková dala očekávat. Někdo protestoval proti zkrácení školní docházky, někdo doufal, že politikové tu změnu přijmou. O čem jsem však dosud vůbec neslyšel a nic nečetl a co jsem se teď dozvěděl ze stránek deníku Süddeutsche Zeitung , věnovaných školství a zaměstnání, že nikdo nepomyslel na to, že dva ročníky maturantů najednou opustí najednou školu a že univerzity na to vůbec nejsou připraveny. Podle té informace v Süddeutsche Zeitung bude v roce 2012 chybět asi 87 000 a v roce 2013 dokonce 98 000 studijních míst, a to v zemi, která je bohatá a která má v porovnání s jinými státy průmyslového světa podprůměrný počet lidí, kteří studují a dokončují univerzitní vzdělání.

Vlastně to už stačilo, ale v době, kdy všichni politici už léta mluví o nutnosti vzdělávání, se tahle informace dá ještě korunovat. V roce 2008 už chybělo více než 62 000 míst na německých univerzitách a hodně mladých maturantů proto nemohlo hned začít se studiem. Někteří se úplně vzdali myšlenky na další vzdělání. Podle kandidátů příští německé vládní koalice z CDU/CSU a FDP se mají vzdělávací možnosti mladých zlepšit, ale souběžně se prý mají snížit daně i státní výdaje. Z čeho se ale budou platit dodatečná místa na vzdělávání mladých, to už politikové naříkají a voličům to asi nebylo záhadou. Ale vám je asi taky známá taková kombinace volebních plánů politiků, které si vlastně protiřečí, anebo že by tomu tak nebylo?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009