Jordánsko propojí Rudé a Mrtvé moře

30. 9. 2009

KD│ Jordánsko kvůli nejasnému postoji možných partnerů - Izraele a Palestinské autonomie - samostatně vybuduje vodovod s kapacitou 310 milionů krychlových metrů ročně v hodnotě dvou miliard dolarů. Z tohoto množství obdrží 240 milionů odsolovací závod v přístavu Akaba na pobřeží Rudého moře, jemuž to umožní vyprodukovat 120 milionů krychlových metrů pitné vody ročně. Cílem projektu je zajistit nedostatkovou pitnou vodu pro Jordánsko a dále zachránit zbylou neodsolenou vodou Mrtvé moře, které jinak kolem roku 2050 zcela vyschne, informovala agentura AFP.

Izraelci a Palestinci proti samostatnému jordánskému projektu nic nenamítají. Šestimiliónová populace Jordánska vykazuje roční přírůstek 3,5%, ale přitom se jedná o jednu z deseti nejsusších zemí na světě, jejíž povrch z 92% pokrývá poušť. Hlavním zdrojem vody jsou zimní deště, o nichž se předpokládá, že v roce 2015 dodají asi 1,6 miliardy krychlových metrů vody.

Izrael, Palestinci a Jordánsko v roce 2005 souhlasili s návrhem projektu, který měl ročné přemístit dvě miliardy krychlových metrů mořské vody z Rudého moře prostřednictvím dvousetkilometrového kanálu, stabilizovat tak hladinu Mrtvého moře, vyrobit pitnou vodu a elektřinu. Odhadované náklady tohoto projektu činily zhruba 11 miliard dolarů.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2009