První pochod kolem světa za mír a nenásilí odstartuje již tento pátek, v Česku se bude slavit

30. 9. 2009

tisková zpráva

Již tento pátek 2. října odstartuje z Nového Zélandu Světový pochod za mír a nenásilí, který během tří měsíců projde sto zeměmi s požadavkem ukončení válek, odstranění jaderných zbraní a násilí všech forem. K pochodu se připojilo přes 3000 organizací a tisíce osobností z celého světa, mezi nimi držitelé Nobelových cen, slavní umělci a sportovci, hlavy států, ale také samotné státy, regiony či města. K celosvětovým oslavám zahájení pochodu se také připojí nejrůznější akce v desítka českých měst.

Pražští studenti již potřetí otevřou téma nenásilí

Letos proběhne již třetí ročník studentského fóra, které každoročně při příležitosti Mezinárodního dne nenásilí pořádají dobrovolníci Humanistického hnutí. Fórum se bude konat v pátek 2. října od 9.00 hodin v prostorách Základní školy Resselova. Zahájí ho velvyslanec Indie v Praze, D. P. Srivastana. Na čtyřech tématických workshopech budou studenti moci diskutovat například s Tomášem Tožičkou, expertem na rozvojovou spolupráci, o nenásilných řešeních současné chudoby ve světě, nebo s konopným ombudsmanem Markem Jehličkou o vlivu médií na přemíru násilí v dnešní společnosti. Dalšími tématy budou využití nenásilí v každodenním životě a při sbližování kultur. "Cílem fóra je vytvořit mezi mladými lidmi povědomí o historii nenásilí a možnostech jeho využití při řešení problémů v dnešní době. Výstupem každého workshopu bude takzvaný akční plán, podle kterého se budou ubírat další aktivity zúčastněných studentů," představila účel fóra jedna z hlavních organizátorek Michaela Švarcová.

Letošní fórum se koná pod záštitou PhDr. Miroslavy Kopicové, ministryně školství tělovýchovy a mládeže. Obdobná konference, zaměřená na vysokoškolské studenty, se uskuteční o deset dní později, 12. října, v Českých Budějovicích na Sociálně zdravotní fakultě Jihočeské univerzity.

Světla nad Prahou oslaví start Světového pochodu

V první den Světového pochodu, který je zároveň také Mezinárodním dnem nenásilí vyhlášeným OSN, se bude konat symbolické zahájení pochodu v České republice v rámci akce Světla nad Prahou -- "Light the Future". V centru Prahy na nábřeží u Palackého náměstí v 19 hodin proběhne hromadné vypuštění thajských luceren, na které budou moci návštěvníci akce napsat svá přání a poselství Světovému pochodu za mír a nenásilí. "Z Nového Zélandu vyrazí několik desítek lidí na devadesátidenní cestu celým světem a zde v Praze a dalších městech je na dálku podpoříme a připojíme se k nim oslavou," informoval jeden z organizátorů Jan Bednář. Další akce se budou konat v Českých Budějovicích, Ostravě, Pardubicích, Zlíně, Písku, Prachaticích, Liberci a Jevišovce.

Základní tým Světového pochodu do Prahy dorazí v neděli 1. listopadu 2009, kdy ho přivítá slavnostní galavečer v Obecním době za účasti osobností českého kulturního nebe. V pondělí 2. listopadu pak bude účastníky pochodu čekat odborná konference v Senátu České republiky a jejich program bude završen v úterý 3. listopadu, kdy centrem Prahy projde multikulturní průvod na podporu této mezinárodní akce.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2009