Dolejš, Milota, Šustr a ostatní

30. 9. 2009 / Boris Cvek

To, že se nějací poslanci, a teď už je jedno jací, nechali chytit, jak za peníze jsou ochotni měnit zákony této země, není nic překvapivého. Už na podzim po volbách 2006 tehdejší premiér připustil, že poslanci jsou korumpovatelní. Psal jsem o tom v článku "Korumpujme a prostituujme se!" Co považuji ovšem za vrchol drzosti ze strany politiků, to je uvažování, jaké předvedl Vojtěch Filip v nedělních Otázkách V. Moravce, kdy základní problém v jednání obou svých stranických kolegů viděl v neprofesionalitě, s jakou se nechali chytit, nikoli v korupčním jednání samotném. Čili: korumpovat se může, jen se to musí umět.

Domnívám se, že si to v skrytu duše myslí i pan Kalousek a také poslanci a politici z ostatních stran. Nikdo nemá skutečný zájem na tom, aby se vytvořila nějaká jasná pravidla pro lobisty, aby se omezila možnost poslanců měnit zákony tohoto státu podle toho, kdo je a jejich strany zaplatí. Dokonce už ani rozložená Strana zelených v tom nevidí téma, byť obstála nejlépe. Dolejš se nyní kaje tím, že připouští, že měl příchozího důkladněji prověřit, čili: pokud by příchozí byl skutečný korupčník z hazardního byznysu, bylo by to OK a obchod by klapl, ale že to byl nastrčený novinář, tak to byla chyba. Dolejš se domnívá, že nic protiprávního neučinil, má ostatně poslaneckou imunitu a dost možná, že podle našich děravých zákonů poslanci dokonce smí prodávat podobu českých zákonů mafiánům jako ve výprodeji.

Myslím, že mluví všem ostatním politikům z duše. Žádné opravdové rozhořčení jsem nezaznamenal, jen sebechválu stran, které z pasti vyvázly (dokonce i za lidovce, kteří proti hazardu tolik bojují, se mělo s korupčníkem jednat, ale prozíravý spíš než morální Cyril Svoboda zasáhl shůry). Když si zvyknete korumpovat a být korumpovaní jako na běžícím pásu, tak vám korupce nemůže přijít nějak mravně problematická a dokážete se hájit, jsouce dopadeni při zjevné korupci, jako by se nic nestalo. To vám ovšem nebrání, abyste zároveň proti korupci řečnili a přesvědčovali veřejnost, jak to s ní myslíte dobře a jak se veřejný zájem na vás může spolehnout (a šup ho prodat nějakému mafiánovi jen co skončí mítink!).

Když tak chodím kolem olomouckých heren a kasin, říkám si, jak je to možné, že tyhle brlohy hnusu město a zákony trpí, a nyní se ukázalo vysvětlení v celé své nahotě. Nechat se korumpovat v otáce gamblerského byznysu, jenž hraničí se světem praní špinavých peněz a mafiánského podsvětí, to chce opravdu silný žaludek... a ještě k tomu veřejně tvrdit, že šlo jenom o neuváženost. Bouře ve sklenici české žumpy. Myslíte, že by nás vyrušilo z letargie, kdyby politici začali vraždit? Obávám se, že nikoli. Nu, třeba nějakou vražednou "neuváženost" (slovy morálně zářícího Dolejše) někdy brzy spáchají, už totiž skoro nezbývají žádná další morální tabu, která by ještě nepřekročili.

Korumpujme a prostituujme se! ZDE

Kající se Jiří Dolejš: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2009