Japonské ženy žádají větší genderovou rovnost

30. 9. 2009

KD│ Po porážce japonské Liberálně demokratické strany v posledních volbách Japonky doufají, že se podaří prolomit ledy a posunout kupředu témata, jež pro politiky, kteří v zemi vládli takřka celé poválečné období, neměla velkou prioritu. Dvacetiletá studentka Tokijské univerzity Eri Očiai například doufá, že se podaří lépe sloučit roli pracující ženy a matky. Její optimismus sdílejí i mnohé další ženy - a organizace hájící práva žen vybudovaly úzké kontakty s nyní vládní Demokratickou stranou Japonska (DPJ), informovala Mutsuko Murakamiová pro Inter Press Service.

Přibližně třetina žen zvolených poprvé do dolní komory parlamentu - mnoho z nich za DPJ - má něco mezi dvaceti a třiceti lety, zatímco další třetina je ve věku kolem čtyřicítky. Některé mladé kandidátky DPJ porazily konzervativní veteránky liberálních demokratů. Někteří funkcionáři opoziční LDP začali poukazovat na mládí nových poslankyň a zpochybňují schopnost "děvčat" řádně politicky pracovat. Nově zvolené ženy jsou však připraveny transformovat hlasy, které obdržely, v nový vliv japonských žen. Mají specifický pohled nejen na samotnou genderovou agendu, ale rovněž na problematiku války a míru, hospodářské záležitosti a vzdělání. A rozhodně je co zlepšovat.

Co se týče přítomnosti žen v politice, Japonsko se podle Meziparlamentní unie nyní nachází na 99. místě ve světě, zatímco ještě nedávno zaujímalo až 134. místo. To ukazuje, že vliv žen stoupá, ale rozhodně je toho ještě hodně ke zlepšení. V dolní komoře parlamentu se nyní nachází 54 žen, neboli 11,3% všech poslanců; přitom vláda již v roce 2005 stanovila jako cíl pro rok 2020 30% podíl.

Jednou z vlivných organizací je 'Women in New World, International Network' založená v roce 1999 Ryoko Akamatsuovou, někdejší ministryní školství a ještě před tím šéfky úřadu pro ženy a menšiny ministerstva práce. Síť známá pod zkratkou WinWin podporuje progresívní ženské kandidátky usilující o veřejný úřad. Jiná instituce, 'School of Politics for Women', zahájila svou činnost v roce 1993 a od té doby ji absolvovalo více než 600 kandidátek. Pět z nich usedlo v parlamentních lavicích a přinejmenším dalších 70 v místních shromážděních.

'Working Women's Network' (WWN), což je občanská organizace dělnic z Ósaky, vyzvala novou vládu k ratifikaci Opčního protokolu k Úmluvě o odstranění všech forem diskriminace žen (Optional Protocol to the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, CEDAW) z roku 1999. Japonsko samotnou úmluvu ratifikovalo v roce 1985, ale Opční protokol dosud nikoliv. Specialisté na genderovou problematiku jsou přesvědčeni, že ratifikace je velmi potřebná a že povede k odstranění diskriminace žen v japonské společnosti, zejména v oblasti odměňování (existují vážné problémy v rovnosti při odměňování za stejnou práci a řada žen patří k "pracujícím chudým"). Požadavek WWN adresovaný vládě podpořilo více než 80 ženských organizací, nicméně premiér Hatojama se v tuto chvíli soustředí na problematiku klimatických změn.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2009