Obama: Na zrušení Bushova projektu protiraketové obrany nemělo vliv Rusko

21. 9. 2009

Americký prezident konstatoval, že jeho rozhodnutí zrušit Bushův projekt protiraketové obrany nebylo diktováno skutečností, že proti tomuto projektu protestovalo Rusko.

"Rusové nerozhodují o našich postojích ohledně obrany," řekl Obama v televizi CBS. "Pokud je vedlejším důsledkem tohoto rozhodnutí, že se Rusové cítí o trochu méně obětí paranoi, pak je to bonus," dodal Obama. V televizi CBS zdůraznil: "Mým úkolem nebylo vyjednávat s Ruskem."

"Rusko se vždycky ohledně tohoto projektu chovalo paranoidně, ale George Bush měl pravdu. Tento projekt je neohrožoval," zdůraznil Obama.

Dodal, že nový projekt protiraketové obrany je také nebude ohrožovat.

Americký prezident dodal, že by bylo přínosem, pokud by Rusové "byli nyní ochotni s námi efektivněji spolupracovat v otázce hrozeb, jako jsou balistické rakety z Íránu a jaderný vývoj v Íránu."

Předtím napsal v New York Times americký ministr obrany Robert Gates, že rozhodnutí zrušit Bushův projekt protiraketové obrany bylo "pragmatické". Gates kritizoval ty, kdo, jak uvedl, "zbožně podporovali" projekt protiraketové obrany, který byl "nepraktický, nepřijatelně nákladný a nikdy nebyl realizovatelný".

"Od té doby, co jsem se stal ministrem obrany, jsem zjistil, že co se týče protiraketového štítu, někteří lidé v této věci zastávají názor blížící se teologii. Jejich postoje považují jakoukoliv změnu plánu či zrušení nějakého projektu za opuštění víry či porušení víry," řekl Gates, republikán, který zastával místo ministra obrany i za prezidenta Bushe.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.9. 2009