Gates: USA pokračují v budování protiraketové obrany

21. 9. 2009

KD│ Americký ministr obrany Robert Gates reagoval na kritiku rozhodnutí prezidenta Obamy revidovat koncepci protiraketové obrany Evropy vypracovanou administrativou prezidenta Bushe. Podle něj USA pokračují v modernizaci jednotlivých prvků PRO s cílem dosáhnout schopnosti obrany proti mezikontinentálním raketám, informoval Andrej Těrechov v Nězavisimoj gazetě. List si také vyžádal vyjádření fyzika Stanfordské univerzity Deana Wilkeninga, autora vědeckých podkladů Bushova projektu a nynějšího vládního poradce. Podle něj prvky obrany proti íránským raketám krátkého a středního doletu bude optimální rozmístit v Turecku, v Černém moři a východním Středomoří, zatímco prostředky ničení mezikontinentálních raket by bylo třeba umístit blíže ke středoevropskému prostoru, v oblasti vymezené Itálií, Rakouskem, Českou republikou a Polskem. Nová architektura bude zpočátku založena na námořním protiraketovém systému Aegis, později dojde k rozmístění pozemní varianty antirakety SM-3 používané tímto systémem a k vývoji variant schopných ničit mezikontinentální rakety.

Podle Wilkeninga by bylo velmi vhodné začlenit do nové architektury ruský radar v Armaviru, avšak Rusko nejprve "musí překonat své ideologické odmítání takových systémů". Wilkening je nadále přesvědčen, že původní projekt polsko-české základny neohrožoval ruské zájmy. V nové architektuře se počítá s rozmísťováním pozemní varianty antirakety SM-3 na území Jižní a Střední Evropy orientačně od roku 2015 a půjde řádově o desítky zbraňových komplexů.

Washington je prý přesvědčen, že Írán pracuje na mezikontinentální raketě. Wilkening řekl ruskému listu, že může být hotova asi za šest až osm let. V tu dobu ovšem země nebude disponovat jadernou hlavicí, kterou by bylo možno tímto prostředkem dopravit.

Rusko hodlá společně s USA pečlivě vyhodnotit rizika šíření raketové technologie ve světě. 23 září v New Yorku budou prezidenti obou zemí jednat mimo jiné právě o této otázce. (Rusové vedou v patrnosti, že pozdější varianty antiraket SM-3 mohou ničit i mezikontinentální rakety, stejně jako sledují pokračování vývoje antiraket původně určených pro základnu v Polsku, ale patrně se před setkáním prezidentů vyhýbají jednoznačnému hodnocení těchto skutečností - KD.)

Celý článek v ruštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.9. 2009