Wall Street Journal: Spojené státy zruší americký projekt protiraketové obrany

17. 9. 2009

Obranné plány pro Polsko a Českou republiku zrušeny, raketová hrozba z Íránu není považována za vážnou, Moskva zřejmě rozhodnutí přivítá.

Podle informovaných kruhů zruší Bíláý dům plány na výstavbu protiraketového systému v Polsku a v České republice. Zřejmě to potěší Moskvu a rozjitří to bezpečnostní debatu v Evropě, píše v deníku Wall Street Journal Peter Spiegel.

Ve svém analytickém článku Spiegel pominul skutečnost, že se projekt americké protiraketové obrany stal v Polsku a v ČR ostře kontroverzním vnitropolitickým tématem, získal náboj politické mytologie z pravice i z levice a že projekt americké raketové obrany odmítá 60 - 70 procent českého a polského obyvatelstva. Tento přístup amerického listu se nám zdá neetický, píše šéfredaktor Britských listů Jan Čulík. Můžete mu napsat, jeho email je ZDE:

Spojené státy založí své rozhodnutí na zjištění, že íránský program vývoje dalekonosných střel nepokračuje tak rychle, jak se původně odhadovalo, takže hrozba kontinentálním Spojeným státům a velkým evropským městům je malá, konstatují současní i bývalí američtí činitelé, píše dále Spiegel.

Tato analýza, která má být dokončena příští týden, by byla zásadním politickým obratem od doby Bushovy vlády, která před odchodem z úřadu letos v lednu tvrdě prosazovala výstavbu tohoto systému ve východní Evropě.

Analýza Obamovy vlády dochází k závěru, že američtí spojenci v Evropě, včetně členů NATO, čelí daleko bezprostřednější hrozbě od íránských střel krátkého a středního doletu. Proto změní svou politiku a bude podporovat rozvoj regionální raketové obrany pro evropský kontinent. Takové systémy by byly daleko méně kontroverzní.

Kritikové změny amerického politického kursu ho budou považovat za gesto, jehož cílem je získat spolupráci Ruska při americkém úsilí uvalit na Teherán nové ekonomické sankce, pokud Írán nezruší svůj jaderný program. Rusko, permanentní člen Rady bezpečnosti OSB, se dosud stavělo proti úsilí uvalit na Írán nové sankce.

Členové Rady Bezpečnosti OSN, včetně USA a Ruska, se setkají 1. října s íránskými vyjednavači s cílem debatovat o íránském jaderném programu.

Američtí činitelé zdůraznili, že americká vláda zřejmě nechá otevřenou možnost, že by se systémy v Polsku a v ČR přece jen budovaly, kdyby v budoucnosti Írán pokročil s vývojem svých dalekonosných raketových systémů.

Podle tiskové kanceláře Associated Press Obama telefonicky hovořil s českým premiérem Janem Fischerem. Podle české národní tiskové kanceláře ČTK, která citovala neuvedené diplomatické zdroje, sdělil Obama, že Spojené státy "mají v úmyslu zrušit projekt protiraketové obrany pro Polsko a Českou republiku".

Avšak rozhodnutí zrušit program raketové obrany vyvolá poplach ve východní Evropě, kde činitelé vyjádřili obavy, že snaha Bílého domu "resetovat" vztahy s Moskvou bude na úkor amerických spojenců v bývalém sovětském bloku. "Poláci jsou nervózní," řekl vysoký americký vojenský činitel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009