Studenou válku vyhráli... Francouzi, přirozeně

17. 9. 2009

Toto poněkud překvapující tvrzení je obsaženo v reklamních materiálech pro brilantní nový francouzský špionážní thriller, který právě přichází do kin. Nicméně, píše deník Independent, tvrzení, že francouzská výzvědná služba "změnila svět", je do určité míry založeno na faktech. Jde o tzv. "případ Farewell".

Na oficiálních stránkách CIA je dodnes napínavý text, napsaný nedlouho poté, co byl r. 1996 případ odtajněn. Autorem textu je Gus Weiss, americký činitel, který byl odpovědný za washingtonský podíl na případu. Text uzavírá: "Případ Farewell vedl k rozkladu klíčového špionážního programu KGB právě v době, kdy ho sovětská armáda potřebovala. Sovětská ekonomika se začala rozkládat a Spojené státy budovaly novou, moderní obrany. Sovětský svaz prohrál ten závod."

Z oficiální verze událostí vyplývá, že francouzským špionem v KGB byl plukovník Vladimir Vetrov z Direktorátu T, pobočky KGB pro průmyslovou špionáž. V letech 1981-1982 dal Vetrov francouzské rozvědce více než 3000 stránek dokumentů a jména více než 400 sovětských agentů rozmístěných v zahraničí. Informace, které Paříž dala k dispozici svým spojencům v NATO, byly znepokojující, ale také nesmírně povzbuzující.

Plukovník Vetrov odhalil úspěšnou sovětskou strategii pro získávání moderní technologie ze Západu, legálně i ilegálně. Odhalil také, že sovětský systém zoufale selhal v soutěži se Západem v oblasti elektronické mikrotechnologie.

Případ přímo ovlivnil rozhodnutí prezidenta Ronalda Reagana zahájit r. 1983 americký program "hvězdných válek". Podstatou programu bylo vysoce technologické předstírání, které mělo zatáhnout Sovětský svaz do finančně nezvládnutelné a katastrofální technologické soutěže se západním světem.

Vetrov nikdy nechtěl peníze ani nový život na Západě. Byl to "nezvládnutelný člověk", který se pohyboval mezi "euforií a vzrušením". Jeho motivací byla frustrace ze sovětského systému a možná i pocit osobní křivdy. Nakonec byl popraven poté, co v únoru 1982 pobodal svou milenku a v jednom moskevském parku usmrtil policistu. Případ je dodnes v Rusku považován za vysoce citlivý a záhadný. Putin a Medveděv donutili slavného ruského herce Sergeje Makoveckého, aby se na filmu L'Affaire Farewell nepodílel. Odmítli povolit natáčení v Rusku. Film má tento týden premiéru na torontském filmovém festivalu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009