Hudba budoucnosti

17. 9. 2009 / Michal Z. Čenko

Když tak přemýšlím za tichého, digitálního a letního času nad úspěchy, kterých jsme za těch 20 let dosáhli, tak mne naplňuje určitá hrdost. Ne, nemyslím to nijak ironicky.

Když si vzpomenu, jakými jsme byli naivními hlupáky v Listopadu 1989, tak musím připustit, že jsme se od té doby stali mnohem zkušenějšími a moudřejšími. Také ovšem vychytralejšími a morálně zkaženějšími. Někteří jsou možná většími hlupáky než předtím, ale celkově, myslím, že jsme na tom mnohem lépe.

Příště, jestli vůbec ještě nějaké bude, se již na nějaký socializmus, komunizmus, kapitalismus nebo demokracii nenecháme nachytat. Pokud se nás ovšem na to bude někdo ptát, a nebudeme již dokonale chycení. Ale i pak to bude jedno, neboť si to nebudeme uvědomovat.

Když se domácí zvíře narodí již v několikáté generaci v zajetí či v umělém chovu, již mu to nijak nepřijde divné. Naše děti také považují za naprosto samozřejmé to, nad čím lomíme hrůzou rukama nebo se stydlivě červenáme.

Budeme mít jiné starosti než se svobodou. Budeme mít vypelichané krky jako slepice v klecích průmyslové slepičárny. Budeme se starat o to, aby nám tolik nepadala srst. Chemických přípravků na delší řasy bude jistě dostatek jako dnes. Též péče o identifikační ornitologické kroužky a tetování nám zabere dost času.

Za svobodu budeme pokládat drahé, ale teplé místečko v malém kotci nebo na bidýlku plném slepičinců. Den a noc budou přesné. Umělé osvětlení se bude svítit a zhasínat s frekvencí úměrnou potřebě snášení vajíček, tak abychom plnili a překračovali denní, týdenní, měsíční, roční a pětiletý plán tržní ekonomiky.

Za dobrou práci dostaneme možnost dovolené. Promítnou nám do mozku trojrozměrný film v digitálních barvách. K tomu nám zahraje v elektrodách vražených do mozku stereofonní hudba. Život bude nádherný, skvělý, úžasný, zářivý, a také stereotypní.

Také jste si již všimli, že se v neděli odpoledne vysílá do atmosférického prostoru příšerná nuda, abyste již těšili na pondělí - do nanicovatého zaměstnání?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009